Alerten que cal canviar el sistema alimentari per fer front a la crisi climàtica
Consumir aliments de proximitat i ecològics contribueix a reduir els gasos d'efecte hivernacle

Alerten que cal canviar el sistema alimentari per fer front a la crisi climàtica

La producció i el consum d'aliments causa el 30% de les emissions i per reduir-ho cal consumir menys proteïna animal i més productes de proximitat i temporada

Actualitzat

La producció i el consum d'aliments provoca un 30% de les emissions de gasos d'efecte hivernacle. La crisi climàtica ja està reduint la producció d'aliments. A escala global, un 5%, i a la regió mediterrània, els fenòmens extrems i els canvis en els patrons de pluja faran que disminueixi un 17% d'aquí al 2030.

Per arribar als objectius de disminució de gasos d'efecte hivernacle dels Acords de París, els científics adverteixen que cal canviar el sistema alimentari.

Tres experts en el paper de l'alimentació en la crisi climàtica reflexionen, en aquest reportatge, sobre el que podem fer per contribuir al canvi:

Asseguren que la solució passa per canviar les actuals polítiques de la producció alimentària, desindustrialitzar l'agricultura i la ramaderia i afavorir les pràctiques agroecològiques.

I també de consum alimentari: tornar a la dieta mediterrània. Reduir el consum de proteïna animal i augmentar el de proteïna vegetal. Consumir més productes de proximitat i de temporada.

Gunhild Stordalen, presidenta de la Fundació EAT, diu que "la indústria càrnia representa gairebé el 50% de les emissions anuals de gasos d'efecte hivernacle" i que si continuem com ara, el 2050 serà més del doble, afegeix, i "això és un desastre per al nostre planeta, és un desastre per a la salut."

Marta Rivera, professora d'investigació INGENIO (CSIC-UPV): "La peça clau del problema és política. Un conjunt de polítiques que fan de l'alimentació una mercaderia, que formen part d'un mercat globalitzat i per això s'industrialitza i s'intensifica."

Álvaro Porro, comissionat de Política Alimentària de l'Ajuntament de Barcelona: "No és possible fer front al canvi climàtic si no canviem el model alimentari." Barcelona prepara, amb 200 ciutats més, la participació en la pròxima cimera del canvi climàtic de Glasgow.

"El sistema alimentari ha d'estar al centre de les negociacions i dels acords, si no, no podrem fer front el canvi climàtic".

ARXIVAT A:
EcologiaAgriculturaRamaderiaSostenibilitatCrisi climàticaAlimentació
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut