Les begudes energètiques es consumeixen, de vegades, com si fossin refrescos (Pexels/Breakingpic)

Alerten que 1 de cada 4 infants de 3 a 10 anys pren begudes energètiques habitualment

El Ministeri de Consum estudia una regulació específica per a aquests productes, que la legislació actual no recull

RedaccióActualitzat

Un de cada quatre infants d'entre 3 i 10 anys consumeix begudes energètiques habitualment. En concret, ho fa el 26%. Entre els adolescents, el percentatge es dispara fins al 62%, gairebé dos de cada tres. Entre els adults, baixa al 30%.

Són alguns dels resultats d'una enquesta de l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN), que mostra que el consum de begudes energètiques ha crescut de manera "molt important".

L'AESAN ho considera preocupant, pel risc per a la salut que suposa l'alta concentració de cafeïna i sucre, i es planteja canvis legislatius per impedir-ne el consum entre els menors.

El ministre de Consum, Alberto Garzón, que ha presentat l'estudi de l'AESAN, ha volgut remarcar que "estem parlant d'unes edats en què no haurien de tenir accés a aquest tipus de productes, per la seva naturalesa i composició".

Una composició sobre la qual Garzón considera que hi ha un "desconeixement" que fa que les begudes energètiques s'equiparin a un refresc normal.

En altres casos, el consum d'aquestes begudes entre els menors i joves està relacionat amb la voluntat d'aguantar despert per estudiar de nit en èpoques d'exàmens o, senzillament, per jugar més temps a videojocs.

Es considera que si una persona pren més d'1,4 mil·ligrams de cafeïna per quilo de pes al dia pot tenir insomni. I que consumir 3 mil·ligrams de cafeïna per quilo de pes al dia pot tenir riscos cardiovasculars i hematològics. També pot generar ansietat i obesitat.

Això, quan els envasos de begudes energètiques més habituals tenen 32 mil·ligrams de cafeïna en 100 mil·lilitres. I també n'hi ha de més grans, de 300 i 500 mil·lilitres.

begudes energètiques
Preocupa l'augment de begudes energètiques entre els menors d'edat (Pixabay)


Es dona la circumstància que les begudes energètiques no estan recollides expressament en la legislació vigent.

Per això, l'informe presentat aquest dilluns per Consum, arran de l'enquesta, recomana que s'hi incloguin i que se n'estableixi una definició específica i els ingredients que poden tenir, la concentració màxima i les possibles combinacions.

També que se n'estableixi un límit de consum en funció del pes de la persona.

A més, proposa que l'etiqueta de les begudes energètiques expliqui clarament la quantitat total de cafeïna procedent dels diversos ingredients.

També alerta del risc per als menors i per a les embarassades i lactants que suposen alguns ingredients d'aquestes begudes, com el ginseng.

ARXIVAT A:
Consum
Anar al contingut