Alerten d'una nova estafa a través de SMS i trucades falses del banc

La policia recorda que no s'ha de facilitar cap dada ni accedir a cap enllaç adjunt ni descarregar cap fitxer

Actualitzat

Envien SMS falsos com si fossin del banc, i truquen fent-se passar per treballadors de l'entitat per perfeccionar l'estafa i accedir al compte de la víctima. És la nova modalitat de frau bancari que ha detectat la Policia. Tot comença amb l'enviament d'aquest missatge: "Hem detectat intents d'accés sospitosos al seu compte. Ha d'activar el seu sistema de seguretat web o el seu compte quedarà bloquejat".

El missatge pot anar variant, però sempre inclou un enllaç perquè la víctima suposadament accedeixi directament al seu banc. Aquest enllaç, però, condueix a una pàgina falsa on se li sol·liciten les dades bancàries i personals, així com l'usuari i la contrasenya d'accés a la seva banca online.
 


Els ciberdelinqüents adverteixen les víctimes de l'estafa que rebran una trucada per fer les verificacions de seguretat oportunes, i un cop ja tenen les dades els truquen fent-se passar per treballadors de l'entitat.
 

Aparença de banc

La trucada, en molts casos, pot mostrar un número de telèfon legítim del banc, tot i que realment es tracta d'una mena de "màscara" que amaga el número de telèfon des d'on realment ve la trucada.

Així, després de lliurar-los informació com els codis de seguretat i les claus d'accés, els delinqüents aconsegueixen tenir accés total a la banca online de les seves víctimes i poden fer pagaments i transferències.

Des de la Policia Nacional recomanen que en cas de dubtar sobre l'autenticitat d'una trucada cal penjar i trucar directament al número de contacte del banc.
 


No compartir mai les claus

Les entitats financeres sovint informen d'aquestes estafes als seus clients i recorden que en cap cas des del banc se'ls demanarà mai cap clau secreta ni dades bancàries, encara que es necessiti alguna verificació.

A més, recorden que amb els SMS s'ha de ser especialment cautelós i no clicar a cap enllaç que incloguin ni descarregar cap arxiu. Un bon indicador del frau, informen, és que aquests SMS sovint tenen faltes ortogràfiques o frases amb poc sentit.

ARXIVAT A:
SeguretatProtecció de dadesTecnologia
Anar al contingut