La DGT adverteix d'un nou cas de "phishing" a través de mails que informen de falses multes amb un enllaç per pagar amb bonificació

Alerten d'una nova ciberestafa per mail amb una falsa multa de la DGT

Circulen mails massius personalitzats i ben elaborats sobre infraccions que no s'han comès i un enllaç per pagar la multa amb descompte

RedaccióActualitzat

La Direcció General de Trànsit alerta d'una nova estafa que circula per internet, a través d'un correu electrònic que reclama el pagament d'una multa. Segons han informat a Catalunya Ràdio, és un nou cas de "phishing", un ciberdelicte a través del qual els estafadors suplanten una identitat per aconseguir dades bancàries i contrasenyes dels usuaris enganyats.

De forma cíclica, els estafadors envien aquest tipus de mails massius, molt elaborats i personalitzats amb el nom i cognoms de cada persona, on s'informa de falses infraccions comeses i un enllaç on es pot saldar el deute amb una reducció de l'import de la multa del 50%.

El subdirector de Gerència Informàtica de la DGT, Miguel Martín, avisa que mai s'ha d'accedir a cap enllaç perquè les sancions ni es comuniquen ni es paguen a través de cap link que arribi per correu.

"La DGT mai notifica multes per correu electrònic, únicament es notifica per correu postal o a través de l'adreça electrònica viària. En aquest cas només es rep una avís sobre l'existència d'una notificació que pot ser consultada en la nostra seu electrònica.

En cap cas sol·licitem dades personals o un pagament de la multa per correu electrònic ni enviem un arxiu adjunt que s'hagi de descarregar. No hem de 'picar' en aquestes estafes ni clicar en cap enllaç sospitós. Si es tenen dubtes, el millor és accedir directament a la seu electrònica de la DGT, on és possible consultar qualsevol notificació oficial."  

 

De manera periòdica circulen estafes similars, amb mails amb aparences cada vegada més realistes. Aquesta es va enviar massivament al setembre:

 

 

En el correu electrònic que circula actualment, s'esmenta una infracció pel fet de circular a una velocitat superior a la permesa, sense concretar a quina ni on s'ha comès. S'intenta, això sí, atemorir el conductor:

 

"Com a titular del vehicle té l'obligació legal d'identificar veraçment el conductor responsable de la infracció en un termini de 10 dies"


En el text del mail s'ofereix una reducció de l'import de la multa perquè es cliqui a l'enllaç a través del qual les persones seran víctimes de "phishing", proporcionant dades bancàries i contrasenyes sensibles per procedir a l'estafa.  

Existeix més informació sobre aquest tipus d'estafes, així com consells de l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya, al web Internet Segura.

ARXIVAT A:
Policial
Anar al contingut