Alerta per una nova soca de grip porcina a la Xina

Alerten d'una grip porcina a la Xina amb "potencial per contagiar els humans"

Tot i que els científics adverteixen del "potencial per contagiar humans", no tenen proves que la soca es pugui transmetre de porcs a humans

Actualitzat

Els investigadors en malalties infeccioses estan en alerta. A la Xina cada cop hi ha més porcs infectats per una soca de la grip porcina que tindria un gran potencial per transmetre's als humans, cosa que encara no ha fet.

Una soca de grip amb potencial per convertir-se en una nova pandèmia a la Xina

Un estudi recent realitzat per científics xinesos adverteix del perill d'una nova soca de grip porcina. S'ha identificat en porcs del país asiàtic i si continua mutant, tindria potencial per contagiar humans i provocar una nova pandèmia.

L'estudi publicat a la revista científica PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America) ha estat liderat pel científic Liu Jinhua de la Universitat d'Agricultura de la Xina (CAU) i s'ha basat en més de 30.000 mostres fetes entre el 2011 i el 2018, de les vies respiratòries de porcs en 10 províncies xineses diferents.

Els científics van trobar 179 virus diferents de la grip porcina després d'analitzar les mostres. Entre aquests, n'han trobat un de denominat G4. Perquè aquest virus mostra aquest potencial? Doncs perquè és una "combinació única de tres llinatges", entre els quals figura la soca de l'H1N1 que va mutar de porcs a humans i va ser el responsable de la pandèmia de la grip del 2009.

Els investigadors han fet experiments en fures, que mostren símptomes de grip molt semblants als humans, com ara: febre o tos, en exposar-se a aquest virus, i han conclòs que la soca G4 és "altament infecciosa" i que pot causar "símptomes greus". Segons diuen és "especialment preocupant" perquè un dels orígens d'aquest virus es remunta també a la grip aviària, contra la qual els humans no tenen immunitat.

No hi ha proves que pugui transmetre's entre humans

Tot i així, els investigadors no tenen proves que la soca pugui transmetre's entre humans. Alguns asseguren que les probabilitats "son baixes", tal com afirma la investigadora Martha Nelson, citada per la revista científica Science. Nelson també reconeix, però, que no se sabia res de la soca H1N1, que es va transmetre de porcs a persones, fins que va aparèixer en humans el 2009.

En la mateixa revista Edward Holmes, biòleg evolutiu de la Universitat de Sydney, alerta que "clarament és una situació que hem de vigilar de prop", perquè "a partir de les dades publicades, sembla que es tracti d'un virus de la grip porcina llest per aparèixer en humans."

És per tot això que els investigadors demanen que es prenguin mesures de prevenció ja que "cada vegada és més ferqüent que els porcs s'infectin amb virus que tenen molt potencial de saltar als humans".

Els científics Sun Honglei i George Gao, director del centre xinès pel control i la prevenció de malalties, apunten que "tindria tot el sentit desenvolupar una vacuna contra el G4 pensada tant per a porcs com per a humans".

Vacuna per la febre porcina africana

Mentrestant, científics xinesos continuen desenvolupant una vacuna per la febre porcina africana, el brot del qual es va desenvolupar el 2018, que ja ha interromput el subministrament d'aquest tipus de carn i que ha provocat el sacrifici preventiu de milers de porcs a la Xina.

Segons un estudi de l'Acadèmia Xinesa de Ciències Agrícoles recollida aquest mes a la revista xinesa Science Dialy, la vacuna està ja en la fase d'assajos clínics en porcs, i les proves realitzades fins ara han donat molt bons resultats.    

ARXIVAT A:
SalutCoronavirus
Anar al contingut