Cal comprovar a l'etiqueta que és un gel viricida

Alerten del perill de beure gel hidroalcohòlic després de diverses morts als Estats Units

De 15 intoxicacions per metanol registrades a Arizona i Nou Mèxic, 4 pacients van morir i 3 tenen ceguesa o deficiències visuals

Judith Casaprima SaguésActualitzat

El Centre de Control i Prevenció de Malalties dels Estats Units (CDC segons la sigla en anglès) ha alertat de la mort de 4 persones per intoxicació de metanol després d'ingerir gel hidroalcohòlic per a la higiene de mans. Al perill d'ingerir cap desinfectant de mans, s'afegeix al dels gels que contenen metanol, un alcohol prohibit en aquesta productes per la seva alta toxicitat.

En cap cas es recomana la ingesta d'aquests desinfectants de mans, però la CDC puntualitza en un informe que aquests gels han de tenir com a alcohol de base l'etanol o l'isopropanol, però que "en alguns gels importats s'ha trobat que contenen metanol", un alcohol altament tòxic, que s'utilitza en anticongelans o carburants.


15 intoxicacions per gel amb metanol

El CDC va investigar, entre l'1 de maig i el 30 de juny d'aquest any, 62 alertes mèdiques per intoxicació a Arizona i Nou Mèxic, i va detectar que 15 persones d'entre 21 i 65 anys, que havien ingressat a l'hospital per intoxicació per metanol, van admetre que havien ingerit gel hidroalcohòlic per a les mans. Quatre d'aqests pacients van morir i tres van ser donats d'alta amb deficiències visuals i fins i tot ceguesa.

Els primers símptomes de la intoxicació per metanol són similars a l'embriaguesa -mal de cap, visió borrosa, nàusees, vòmits, dolor abdominal, pèrdua de coordinació i disminució del nivell de consciència-, però els efectes a l'organisme són molt més greus. Si no es tracten a temps, poden produir coma, acidesa metabòlica, convulsions, deficiències visuals permanents, ceguesa i fins i tot la mort.

L'informe no recull les causes de la ingesta però alerta del perill en infants i persones amb problemes d'alcoholisme.

"Els nens petits podrien empassar-se involuntàriament aquests productes, mentre que adolescents o adults amb antecedents de trastorn d'alcoholisme poden beure'n intencionadament com a substitut de l'alcohol (etanol)."

 

 

El metanol, prohibit en gels per a les mans

L'Administració Americana d'Aliments i Medicaments (FDA segons la sigla en anglès) ja va emetre una alerta prohibint la importació de gels amb metanol, per la seva toxicitat fins i tot a través de la pell, que pot causar la mort.

"Una substància que s'utilitza sovint per crear combustible i anticongelant que pot ser tòxic quan s'absorbeix a través de la pell, i potencialment mortal si s'ingereix."

La FDA va recomanar als fabricants no utilitzar el metanol en els seus productes i va demanar als minoristes que els retiressin del mercat, pel perill d'intoxicació. 

Però no és la primera vegada que les agències de salut pública dels Estats Units han recordat a les persones que no han d'ingerir certs desinfectants ni els han d'utilitzar de manera inadequada.

A l'abril, just l'endemà que el president Trump suggerís durant una sessió informativa de la Casa Blanca que la injecció d'un desinfectant podria ser un possible tractament contra el coronavirus, el CDC ja va a publicar a Twitter una alerta:

"Els netejadors i desinfectants domèstics poden causar problemes de salut quan no s'utilitzen adequadament. Seguiu les instruccions de l'etiqueta del producte per garantir-ne un ús eficaç i segur."

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Estats UnitsConsum
Anar al contingut