Efectius d'emergències mèdiques a Aranda de Duero, aquest dimarts

Alerten de pacients amb coronavirus que marxen de l'hospital sense tenir l'alta

Els ministeri de l'Interior estudia la possibilitat de denunciar tres casos, que ja han reingressat al centre hospitalari

Juli Rodés AlmerActualitzat

La crisi sanitària del coronavirus i l'estat d'alarma vigent fa deu dies no han evitat comportaments "bastant irresponsables" per part d'alguns ciutadans.

Així ho han explicat els dos representants del Ministeri de l'Interior que han intervingut aquest dimarts en la roda de premsa del comitè tècnic de gestió del coronavirus.

En concret, José Ángel González, director operatiu de la Policia Nacional, ha alertat del fet que diversos ciutadans que estaven ingressats pel coronavirus han marxat de l'hospital sense avisar, abans de rebre l'alta.

"Els voldria fer partícips de situacions que demostren que encara hi ha molta gent que és bastant irresponsable. Em refereixo a aquells casos de pacients ingressats en diversos hospitals que els han abandonat sense que cap metge els hagués donat l'alta."


González ha afegit que això suposa "un grandíssim treball de localització" per "veure la traçabilitat" de possibles nous contagis.

A la tarda, el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska ha confirmat que són tres les persones que han abandonat l'hospital, dues a Leganés i una a Benidorm, però que ja han estat reingressades. Ha dit que s'estudien possible sancions.

Només en les últimes 24 hores, la Policia Nacional ha detingut 61 persones -una xifra que sembla que s'estabilitza- i ha aixecat 6.000 actes de denúncia per desobediència.

Des de la Guàrdia Civil, el cap de brigada José Manuel Santiago Marín, cap de l'estat major d'aquest cos armat, ha parlat de "persones irresponsables i insolidàries".

Ha informat que en els últims cinc dies, des del 19 de març, han interposat més de 3.000 denúncies diàries de mitjana, "per conductes de persones irresponsables i insolidàries que segueixen sense ser conscients de la situació a què ens enfrontem".

Només aquest dilluns, la Guàrdia Civil ha fet 19 detencions per desobediència i resistència a l'autoritat.

A tall d'exemple, Santiago ha explicat la "conducta insolidària i inadmissible" d'un home de 41 anys, detingut a la província de la Corunya, a Galícia:

"Després de ser denunciat per incomplir les limitacions de circulació va tornar a ser identificat, més tard, per una altra patrulla i es va enfrontar als agents."


González, a més, ha tornat a alertar del risc de ser víctima, aquests dies, de la ciberdelinqüència. I Santiago ha volgut remarcar que mantenen l'operatiu de protecció de les víctimes de la violència de gènere.

El representant de la Guàrdia Civil ha tancat la seva intervenció reconeixent que "aquesta setmana serà molt difícil", però ha volgut acabar amb la següent reflexió:

"Avui no és més que un dia menys perquè tot això acabi."

Anar al contingut