Alerten de l'estafa del fals militar, que ha costat 118.000 euros a una lleidatana

L'estafador també es pot fer passar per treballador humanitari o tècnic especialitzat en un destí de llarga durada

Virginia Arqué NuenoActualitzat

Contacta a través de les xarxes socials, diu que està en un país llunyà en una missió humanitària i, després d'establir una relació sentimental amb la víctima, li demana diners per deixar-ho tot i trobar-se amb ella.

Aquest és el "modus operandi" de l'anomenat "fals militar" o "enamorat virtual", un nou model d'estafa que opera a través de les xarxes socials.

L'estafador es fa passar per soldat en missió humanitària, treballador d'una ONG o tècnic especialitzat en un destí de llarga durada.


Aquest cap de setmana, una dona lleidatana ha denunciat davant dels Mossos que n'ha estat víctima. Ha arribat a perdre fins a 118.000 euros.


Diners per començar una nova vida

Tot va començar amb la sol·licitud d'amistat a través de Facebook d'un suposat general de l'exèrcit dels Estats Units amb nacionalitat espanyola que estava en missió humanitària a l'Afganistan.

L'amistat va anar a més, sempre a través de missatges al mòbil o a les xarxes socials (no van arribar mai a parlar per telèfon), fins que ell li va plantejar deixar-ho tot per començar una relació.

L'estafador li va explicar que per poder-se donar de baixa de l'exèrcit de manera anticipada havia de pagar una indemnització. Assegurava que tenia molts diners estalviats en una caixa de seguretat d'un aeroport d'Alemanya, però que només en podia disposar si els recollia ell personalment.

I li va demanar un avançament, en un suposat compte de les Nacions Unides, que li tornaria quan es trobessin. El primer de molts.

A principis de març, la víctima va fer un pagament de 1.500 euros per a uns suposats tràmits inicials. Després en va anar fent d'altres de diverses quantitats, la major part de 15.000 euros i un de 50.000, fins a arribar a un total de 118.000 euros.

A finals d'abril, ja amb moltes sospites, va fer una recerca d'imatges a les xarxes i va descobrir que la fotografia del perfil del seu suposat enamorat era la mateixa d'altres perfils virtuals.


Cap transferència a desconeguts

El "fals militar" o "fals enamorat virtual" detecta per xarxes les possibles víctimes i abans de fer-hi el primer contacte aconsegueix que l'accepti alguna amistat comuna per donar confiança.

Imatges recurs d'una dona amb el mòbil a la mà
L'estafador es fa passar per algú en missió humanitària en un país llunyà (Pixabay/ Ulrike Mai)

Després sap com engalipar la víctima per convertir aquest primer missatge en una relació sentimental i un cop aconseguida la vinculació emocional li demana diners per deixar-ho tot i poder viure junts.

Les excuses: comprar un bitllet d'avió, despeses mèdiques, tràmits, aranzels o, com en l'últim cas denunciat als Mossos, aconseguir una jubilació anticipada.

Els Mossos d'Esquadra recorden que no s'ha de fer mai cap pagament ni transferència bancària a desconeguts i recomanen que davant la mínima sospita es recopili la màxima informació del perfil de l'usuari i es presenti una denúncia a qualsevol comissaria.

ARXIVAT A:
JudicialInternetXarxes socials
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut