Alerta sanitària per dius defectuosos: es poden trencar sols
Imatge d'un dispositiu intrauterí (Wikimedia Commons)

Alerta sanitària per DIU defectuosos: es poden trencar sols

S'han detectat trencaments en el moment de l'extracció del diu, però també expulsions espontànies totals o parcials del dispositiu

RedaccióActualitzat

L'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) ha anunciat en un comunicat deficiències en dispositius intrauterins (DIU) de certes marques i lots. Al febrer i al març de l'any passat, l'AEMPS ja havia enviat als centres sanitaris una alerta sobre la retirada del mercat de determinades referències i lots dels dius ANCORA, NOVAPLUS® y GOLD T®, fabricats per Eurogine, S.L.

En aquell moment, segons l'Agència, hi havia un increment de trencaments en el moment de l'extracció del diu, cosa que no n'afectava l'eficàcia.

Posteriorment, però, s'han detectat trencaments també amb expulsió espontània total o parcial dels dius. Els percentatges són petits: trencament durant l'extracció en un 0,25% dels casos i trencament o expulsió espontània del 0,08%.

Símptomes d'alerta

Tot i així, l'Agència recomana a les usuàries que, si porten un diu, comprovin si es correspon amb algun dels models i lots que figuren a l'apartat "Productes afectats" del comunicat. També recomana continuar amb les revisions de seguiment habituals. En cas de tenir dolor abdominal, sagnat intermenstrual o postcoital, dolor en el coit o de notar algun canvi en els fils de tracció, aconsella acudir al professional sanitari.

Als professionals sanitaris els recomana revisar l'estat dels dius si es tracta d'algun dels esmentats i que informi les usuàries sobre la manera d'identificar una possible expulsió espontània.

Els dius de la llista van ser comercialitzats des de l'any 2014 fins al febrer del 2018. Estan fabricats per l'empresa EUROGINE, S.L., amb seu a Castelldefels.

ARXIVAT A:
Salut
Anar al contingut