La línia de ferrocarril entre Alacant i València, aquest dijous completament inundada a l'alçada de la Font de la Figuera
La línia de ferrocarril entre Alacant i València, aquest dijous completament inundada a l'alçada de la Font de la Figuera

Alerta roja al País Valencià per pluges torrencials de més de 500 litres per m²

338.000 alumnes de més d'un centenar de municipis no han anat a classe a causa del temporal

RedaccióActualitzat

Aquest dijous, el temporal de pluja i vent que afecta el País Valencià ha obligat les autoritats a declarar l'alerta roja des de mitjanit d'aquest dimecres, perquè l'agència espanyola de meteorologia ha considerat que hi ha risc extrem.

Per això, la pràctica totalitat dels 135 municipis de la província d'Alacant i uns quants de la de València han decidit suspendre les classes, cosa que ha afectat 338.000 alumnes. Al País Valencià, el curs va començar aquest dilluns.

El temporal l'ha provocat una "depressió aïllada en nivells alts" –DANA-, coneguda popularment com a "gota freda".
 


Les pluges afecten principalment el nord de la província d'Alacant i el sud de la de València, a les comarques de la Vall d'Albaida, la Costera, el Comtat i la Marina Alta.

A Beniarrés, a la comarca de Comtat, s'ha desbordat el riu Serpis. I a Ontinyent, a la Vall d'Albaida, on han caigut 180 litres en 24 hores, s'ha desbordat el riu Clariano:

 

El desbordament d'aquest riu a Ontinyent ha obligat a desallotjar els veïns més pròxims:

 

L'aigua i el vent també han provocat desperfectes importants a la localitat, com la caiguda d'un mur de pedra en una escola:


L'ajuntament d'Ontinyent assegura que les pluges que han caigut en les últimes 24 hores són les més abundants des del 1917, quan es van començar a registrar sistemàticament les dades i ja ha demanat la declaració de zona catastròfica.

 

 

El Clariano s'endu un pont del segle XVI

Més amunt d'Ontinyent, a Aielo de Malferit, la crescuda d'aquest mateix riu, el Clariano, s'ha endut un pont construït al segle XVI:

 

A Moixent, a la Costera, el desbordament del riu Cànyoles ha arrossegat pedres que han fet tremolar els ponts quan hi han impactat, i també ha arrossegat cotxes rambla avall:

 

Més de 500 litres a Planes

Ha estat a Planes, al Comtat, on de moment ha caigut més aigua: més de 500 litres per m² en 24 hores. A  Beniarrés, també al Comtat, n'hi han caigut més de 400 des de les 12 de la nit del dimecres fins a mig matí d'aquest dijous.

En aquesta població, en només una hora n'hi han caigut 120, de litres, i estan pendents del pantà de Beniarrés, sobre el riu Serpis, que no s'ompli massa i vessi.

Són quantitats enormes, equivalents a l'aigua que plou en tot un any en localitats com Lleida o Tarragona. El temporal encara pot durar entre 8 i 12 hores més, de manera que les xifres poden augmentar força encara.
 


D'altra banda, la mala mar ha obligat de matinada a tancar el port de Sagunt, que aquest dimecres ja va estar tancat fins al vespre. Les ventades han arribat als 76 quilòmetres per hora a llocs com Miramar i Oliva, a la Safor.

A Xàbia, a la Marina Alta, les excavadores han treballat a tota velocitat per aixecar un gran dic de sorra per protegir el passeig Marítim de la violència del mar.
 


Parcs tancats a València

A la ciutat de València, l'Ajuntament ha tancat els parcs i els jardins i ha recomanat no passar per sota dels arbres, en previsió que puguin caure per les ventades:

 

 

Vies d'Adif completament inundades

Al matí, els aiguats han obligat a tallar diverses línies de ferrocarril entre Múrcia, Alacant i València, com la de Xàtiva a Alcoi, al tram entre Ontinyent i Agullent.

La línia de Renfe d'Alacant a València ha quedat completament inundada entre les estacions de La Encina i La Font de la Figuera:


L'aigua fins i tot ha entrat dins d'un túnel d'aquesta línia:

 


El tall de la via ha afectat dos trens de llarga distància entre Alacant i Barcelona, un Talgo i un Euromed. Renfe ha hagut d'organitzar el transport dels passatgers per carretera.

Molt a prop d'aquesta línia fèrria inundada, a Cabdet, a la província d'Alacant, s'ha produït la pitjor notícia del dia: la mort de dos germans dins del seu cotxe, que ha estat arrossegat per una riuada.


Carreteres tallades

Els aiguats també han obligat a tallar el trànsit en algunes carreteres comarcals en alguns punts, cosa que ha afectat la circulació a municipis com Orxa, Almoradi, Algorfa o el mateix Ontinyent. Podeu consultar l'estat de les carreteres en aquest enllaç.

El telèfon 112 ha canalitzat gairebé 2.000 trucades relacionades amb les conseqüències dels aiguats i ventades, i que han informat d'un total d'un miler d'incidents.

Al sud de la província d'Alacant, a Oriola, l'acumulació d'aigua ha provocat escenes com la que mostra aquest tuit:

 



Totes les carreteres a Oriola, tallades

Precisament Oriola ha quedat aïllada per carretera, perquè els aiguats han obligat a tallar tots els accessos a la ciutat. En total són gairebé 40 les carreteres del País Valencià afectades pels aiguats, 17 de les quals, a les 3 de la tarda d'aquest dijous, estan tallades.  

En aquesta ciutat ja hi han caigut 250 litres per metre quadrat, 200 dels quals entre les 12 del migdia i les 3 de la tarda d'aquest dijous.

 

Escoles tancades a Múrcia

Per la seva banda, el govern de Múrcia ha fet tancar totes les escoles de la comunitat autònoma aquest dijous i també aquest divendres, a més de les universitats públiques i altres centres educatius.

Com al País Valencià, el motiu ha estat el temporal, que a Múrcia ha afectat sobretot les conques dels rius Segura i Mula i també Cartagena.

 


Temporal també a Eivissa i Formentera

D'altra banda, el temporal també ha afectat Eivissa i Formentera amb precipitacions considerables, tot i que molt més modestes, d'uns 60 litres per metre quadrat. Allà hi ha decretada alerta groga menor.
 

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut