Onada de fred: Catalunya en alerta per baixes temperatures i neu a cota zero

El fred intens continua i s'allargarà tota la setmana. Molts termòmetres, fora d'alta muntanya, han marcat temperatures sota zero

RedaccióActualitzat

El fred més intens de l'hivern continua i no ens deixarà fins a final de mes. Preocupa el fred a tot Catalunya i hi ha avisos de situació meteorològica de perill per neu, fred i estat de la mar.

La previsió és que el fred continuï aquest dilluns en una situació encara dominada per un gran anticicló. Més de 30 comarques estan en avís meteorològic per nevades a partir d'aquesta matinada, des de l'Empordà fins al Segrià cap a la costa. La cota de neu durant el matí de dimarts serà de 200 metres si bé pot nevar a qualsevol cota, sobretot a la matinada.

Protecció Civil manté l'alerta per fred a Catalunya i ha activat en prealerta el pla NEUCAT per aquesta previsió de nevades a cotes baixes la pròxima nit:

A primeres hores, molts termòmetres marcaven 8 graus sota zero, fora de les zones d'alta muntanya. La temperatura més baixa ha estat a Prades, amb 10 graus negatius. A alta muntanya s'han registrat les temperatures més baixes dels últims 5 anys.


Glaçades negres pel fred i la poca humitat

Aquesta nit ha estat la tercera consecutiva de glaçades negres, pràcticament generalitzades, amb temperatures sota zero. Fa molt fred i hi ha poca humitat, una circumstància que afavoreix aquestes glaçades, que perjudiquen especialment els conreus. Com que no hi ha humitat, no es forma una capa de glaç que protegeixi les plantes. Els productes més perjudicats poden ser les carxofes i les faves, al Baix Llobregat, i els pèsols al Maresme.

El fred es nota arreu del terriorti. Al delta del Llobregat les mínimes poden caure fins a quatre graus sota zero, i al de la Tordera, a cinc sota zero. Com que no hi ha humitat, no es forma una capa de glaç que protegeixi les plantes i els danys poden ser més elevats.

Els productes més perjudicats poden ser les carxofes i les faves, al Baix Llobregat, i els pèsols al Maresme. Si es prolonguen més dies les glaçades, podrien afectar la qualitat i les segones collites d'aquests conreus.  

També es manté activat en fase de prealerta el pla Allaucat pel perill d'allaus. La Vall d'Aran i la franja nord del Pallars Sobirà estan en nivell 4.

 

En plena onada de fred, Protecció Civil recorda que cal revisar l'estat del sistema de calefacció i ventilar correctament els espais. També ha donat una sèrie de consells per escalfar-se de forma segura.
 

Operació Fred activada

Davant d'aquesta situació, Protecció Civil ha demanat a tots els municipis que habilitin espais per a les persones sense llar.

A Barcelona, s'ha activat l'operació Fred en fase d'alerta per la previsió de temperatures pròximes als 0 graus durant la nit. L'Ajuntament ha habilitat més de 260 places extres en equipaments municipals per acollir persones sense llar. Als sensesostre se'ls ofereix menjar calent, mantes i també la possibilitat de pernoctar en albergs.

No tots accepten aquesta hospitalitat, ja sigui perquè tenen mascota, perquè no es volen sotmetre a cap ordre o per altres motius. La falta de papers, el fet de no tenir permís de treball, és una de les causes que porten les persones a la precarització de viure al carrer, sense un sostre.

La Creu Roja participa en l'operació Fred activada a Barcelona

Les entitats que treballen amb les persones sense llar demanen que aquests plans es puguin activar abans i que se'ls ofereixin espais residencials dignes i de llarga durada. També denuncien el col·lapse dels serveis, que atenen cada vegada persones més joves, més dones i més vulnerables.

ARXIVAT A:
VentadesNevades
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut