L'oli d'oliva, entre els productes que podrien resultar afectats pels aranzels dels EUA (ACN/Salvador Miret)

Alerta en el sector alimentari català: Trump amenaça d'aplicar aranzels a Europa

Les olives verdes, l'oli d'oliva, els productes del porc, el formatge fresc, el vi i els licors, els productes d'Espanya que podrien resultar afectats pels nous aranzels anunciats pels Estats Units

RedaccióActualitzat

L'Organització Mundial del Comerç ha autoritzat els Estats Units a imposar sancions comercials a la Unió Europea per valor de 6.900 milions d'euros, una decisió que podrien acabar pagant, entre d'altres, els ramaders i agricultors de Catalunya.

La decisió de l'OMC és conseqüència de la guerra comercial entre els Estats Units i la Unió Europea iniciada fa 15 anys arran de les ajudes públiques als gegants de l'aviació Boing, nord-americà, i Airbus, europeu.

Els 6.900 milions d'euros en aranzels autoritzats per l'OMC, de fet, són l'equivalent a les subvencions rebudes per Airbus, en forma de finançament a un tipus d'interès per sota del preu de mercat.

 

Olivera d'una finca dins de la zona de producció DOP Siurana (ACN/Núria Torres)

 

Entre els productes als quals ben aviat es podria aplicar un aranzel del 25 per cent hi ha l'oli d'oliva de la denominació d'origen protegida Siurana, les olives arbequines de la Ribera d'Ebre o els pernils elaborats a la Garrotxa, que es venen cada cop amb més èxit als Estats Units.

El president dels Estats Units, Donald Trump, ja ha celebrat la decisió de l'OMC com una victòria personal.

"És una gran victòria per als Estats Units. No hi ha hagut victòries com aquesta amb altres presidents. En canvi, hem guanyat moltes batalles a l'Organització Mundial del Comerç des que jo soc president."


El cap de l'Oficina de Comerç Exterior dels EUA, Robert Lighthizer, ha anunciat, mitjançant un comunicat: "Els Estats Units començaran a imposar aranzels aprovats per l'OMC a certs béns de la UE a partir del 18 d'octubre".

Els nous aranzels seran d'un 10 per cent als avions que la Unió Europea ven als Estats Units, i d'un 25 per cent a alguns productes agrícoles i ramaders d'Espanya, França, el Regne Unit i Alemanya, considerats per l'Oficina de Comerç Exterior dels EUA els "quatre països responsables dels subsidis il·legals".

En concret, d'Espanya estarien afectades les olives verdes, l'oli d'oliva, els productes del porc, el formatge fresc, el vi i els licors.

També es veuran afectats, de manera genèrica a tota la UE, formatges, iogurts, mantega, fruites i verdures.

 

El parmesà, un dels formatges europeus afectats (Reuters/Alessandro Bianchi)

 

Ara per ara, la UE ha reaccionat amb prudència. Cecilia Malmström, comissària de Comerç de la Comissió Europea, ha anunciat que confia  resoldre el conflicte mitjançant una negociació.

"Estem explorant tots els àmbits en què podríem reaccionar, però, de moment, i fins que es notin els efectes dels aranzels nord-americans, la nostra prioritat és trobar una solució negociada."


Des de la Comissió Europea també s'ha alertat sobre les conseqüències negatives d'una guerra comercial.

"La mútua imposició de contramesures no només causaria danys a les empreses i ciutadans a banda i banda de l'Atlàntic, sinó que també perjudicaria el comerç mundial i la indústria de l'aviació en un moment sensible."


L'enfrontament entre els Estats Units i la Unió Europea, tanmateix, podria tenir ben aviat una segona part, perquè l'Organització Mundial del Comerç s'ha de pronunciar sobre les subvencions per valor de 13.000 euros rebudes per Boeing.

ARXIVAT A:
Unió EuropeaEstats Units
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut