En els primers mesos del 2018 s'han estrenat 19 produccions
En els primers mesos del 2018 s'han estrenat 19 produccions

Alerta del moment crític del cinema català: menys produccions i recaptació

L'Acadèmia del Cinema Català reclama més inversió per al sector

Actualitzat

Les xifres del cinema català són preocupants. Del 2016 al 2017 es va passar de 65 produccions a 49, que significa un descens de quasi el 25%. Però, en els primers mesos del 2018, els números són pitjors. De moment, s'han estrenat 19 produccions.

L'Acadèmia del Cinema Català ha alertat aquest dimecres sobre aquesta difícil situació, que també es nota en la taquilla. L'any 2016, les pel·lícules catalanes van recaptar a tot Espanya 63 milions d'euros. En gran part va ser perquè es va estrenar "Un monstre em ve a veure", que va arrasar amb una recaptació de 26 milions d'euros.

El 2017, les produccions de Catalunya van obtenir un total de 37 milions. Enguany, les dades de recaptació són molt pessimistes, tot i que aquest dijous entrarà en vigor la rebaixa de l'IVA als cinemes.

 

Més inversió i el retorn de la taxa audiovisual

La presidenta de l'Acadèmia del Cinema Català, Isona Passola, reclama més inversió per part de TV3:

"El problema ha vingut per TV3. La caiguda en picat a zero de la ficció televisiva ha estat letal. Ara, sembla que tornen a convocar concursos, però la disminució pressupostària és tan gran que ens tornen a amorrar a produccions petites. Nosaltres el que pretenem, pel talent que tenim, és ser competitius, i poder anar a Europa i al món."

Passola ha dit que el sector del cinema encara s'ha de normalitzar. Una manera de fer-ho és, diu, recuperant la taxa audiovisual, que va ser suspesa pel Tribunal Constitucional fa quatre anys.

La responsable de l'Acadèmia també ha criticat els polítics:

"Estem molt dolguts. Governar és prioritzar, i portar el cinema propi al territori hauria de ser una prioritat. [...] El que ens avergonyeix és el pressupost de cultura que té Catalunya."

L'Acadèmia del Cinema Català ha demanat hora per reunir-se amb la nova consellera de Cultura, Laura Borràs, per abordar el moment crític pel que està passant el cinema català.

ARXIVAT A:
Cinema
Anar al contingut