Alliberen mosquits transgènics a Florida en un controvertit assaig contra el dengue
L'assaig té com a objectiu eliminar els mosquits transmissors (Flickr)

Alerta de l'OMS: l'escalfament causa morts i molts governs no tenen plans per evitar-ho

Un informe de l'Organització Mundial de la Salut revela que, tot i ser conscients dels riscos, no elaboren plans o no hi destinen prou recursos

Xavier DuranActualitzat

La majoria de països en desenvolupament no estan complint amb els plans per preservar la salut humana dels efectes de l'escalfament global. Així de contundent és l'informe presentat aquest dimarts per l'Organització Mundial de la Salut (OMS). I això malgrat que prendre mesures és, segons l'OMS, més urgent que mai, com assenyalava en el tuit amb què ha difós l'informe:

 

 

De fet, una mica menys de la meitat dels 101 països enquestats han elaborat un pla en aquest àmbit. Però només el 38% té recursos suficients per dur-lo a terme almenys parcialment i només un 10% hi destina recursos suficients per executar-lo de forma completa.

Els efectes de l'escalfament global sobre la salut ja s'estan notant, segons Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general de l'OMS:

"El canvi climàtic no és només una factura que hauran de pagar les generacions futures, sinó que s'està pagant ara a través de la salut de les persones. És un imperatiu moral que els països disposin dels recursos necessaris per lluitar contra el canvi climàtic i salvaguardar la salut actual i futura."

El 48% dels països han avaluat els riscos climàtics per a la salut pública. Els que més han destacat són l'estrès tèrmic, les lesions o morts causades per fenòmens meteorològics extrems i les malalties transmeses per animals, aliments o aigua, com el dengue i el còlera.

Tot i això, el 60% dels països reconeixen que aquestes avaluacions no han tingut efecte -o molt poc- per a l'assignació de recursos humans i financers.

Dos terços de les actuals contribucions dels diversos països determinades per l'Acord de París esmenten la salut. Però això no s'ha traduït en els recursos necessaris.

A més, el 75% dels països enquestats van afirmar que els falta informació sobre les oportunitats d'accedir a aquests fons. Per al 60%, hi ha desconnexió dels professionals sanitaris amb els processos de finançament i més del 50% diu que no té capacitat per preparar propostes.

Els beneficis doblen els costos

Amb les accions aplicades fins ara s'ha demostrat, segons l'OMS, que els beneficis per a la salut provocats per la reducció d'emissions dupliquen els costos d'aplicació de les mesures. L'aplicació de l'Acord de París només en els apartats relacionats amb la contaminació atmosfèrica podria salvar anualment vora un milió de vides a tot el món fins al 2050.

Perquè els plans s'apliquin, l'OMS assenyala que s'han d'adoptar mesures dirigides a eliminar els obstacles que els impedeixen fer-ho, com ara aconseguir que el sector de la salut participa en els processos de lluita contra el canvi climàtic. D'altra banda, demana la integració de la salut en els processos de presa de decisions que afecten la reducció d'emissions i altres objectius relacionats amb la sostenibilitat.

ARXIVAT A:
Crisi climàticaSalut
Anar al contingut