Agents de la policia francesa demanen certificats a PCR negativa als viatgers que entren al país provinents d'Irun (EFE / Javier Etxezarreta)
Agents de la policia francesa demanen certificats a PCR negativa als viatgers que entren al país provinents d'Irun (EFE / Javier Etxezarreta)
La Haia

Alerta de l'Europol per l'augment de certificats de PCR falsos difícils de detectar

Els documents falsificats de PCR negativa interceptats són d'"alta qualitat", segons avisa l'agència de coordinació policial, que demana la col·laboració dels estats membres

L'agència europea de policia Europol ha avisat de l'augment de la venda il·legal de certificats de PCR negativa per viatjar per la Unió Europea, després de detectar documents falsos en diferents aeroports.

En els últims mesos, les autoritats de diferents països han desmantellat xarxes de falsificació que oferien certificats falsos a canvi de quantitats de 300 euros, en un moment en què cada vegada més països exigeixen als viatgers PCR negatives per evitar la propagació de la Covid-19.

En un comunicat publicat aquest dilluns, l'agència de coordinació policial demana als estats membres que comparteixin "qualsevol informació pertinent sobre activitats delictives" que detectin als seus països sobre proves de PCR falses.

L'Europol avisa que les xarxes de delinqüència utilitzen impressores i software d'última generació, la qual cosa els permet elaborar documents falsificats d'"alta qualitat", difícils de detectar per les autoritats frontereres. "Els delinqüents, ja siguin de grups del crim organitzat o estafadors oportunistes individuals, aprofiten les oportunitats rendibles cada vegada que sorgeixen", assenyala el comunicat.

En aquest sentit, subratlla que ha rebut informació sobre el presumpte ús d'una aplicació mòbil per part de Rathkeale Rovers, un grup de delinqüents ubicat a Irlanda però que opera tot Europa, que permet falsificar manualment els resultats de les proves.

 

Un anunci indica un espai on es fan tests PCR a l'aeroport de Niça
Un anunci indica un espai on es fan tests PCR a l'aeroport de Niça (Reuters / Éric Gaillard)

 

Xarxes desmantellades a diversos països

El desembre de l'any passat, la Policia Nacional va detenir una dona per vendre certificats fraudulents de PCR negativa a internet a canvi de 40 euros. Pocs dies després, els Mossos d'Esquadra van detectar a l'aeroport del Prat deu persones d'un mateix vol amb certificats falsos de PCR negativa.

A diversos països europeus s'han trobat casos similars. Un dels darrers casos ha estat a l'aeroport britànic de Luton, on un home ha estat detingut per intentar vendre certificats falsificats als viatgers que arribaven de la Unió Europea, als quals el Regne Unit exigeix una PCR negativa com a condició per accedir al territori.

Als Països Baixos es va descobrir una xarxa que venia tests PCR negatius a través d'aplicacions de missatgeria per quantitats d'entre 50 i 60 euros. Una altra xarxa de falsificacions que s'ha desmantellat era a l'aeroport Charles De Gaulle, a París, i venia documents que garantien el resultat negatiu de Covid-19 als passatgers per preus entre els 150 i els 300 euros.

 

Increment de les mesures de control a tot Europa

L'alerta de l'Europol arriba quan tot Europa està extremant les mesures de control per frenar la pandèmia. Des d'aquest diumenge, França exigeix una PCR negativa a tothom que vulgui entrar-hi provinent de qualsevol país de la UE. Aquesta mesura, que fins ara només es demanava als aeroports, ara també serà necessària per als viatgers que arribin en tren o per carretera.

Portugal, un dels països més afectats per la tercera onada, ha restablert les fronteres terrestres amb Espanya en un moment en què té les UCI dels hospitals saturades. Les autoritats també han decidit prorrogar l'estat d'emergència dues setmanes més.

D'altra banda, Alemanya ha vetat l'entrada als ciutadans de països amb mutacions del coronavirus, una mesura que, ara mateix, afecta sobretot el Regne Unit, Irlanda i Portugal.

 

Una professional sanitària practica una PCR a Durango
Una professional sanitària practica una PCR a Durango (Reuters / Vincent West)

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19AeroportsPolicial
Anar al contingut