Alerta al Japó per un míssil de Corea del Nord que ha passat per sobre del país

S'ha demanat a la població del nord que busqués refugi i s'ha aturat la circulació de trens per un llançament que el primer ministre ha qualificat d'"acte de barbàrie"

RedaccióActualitzat

Un míssil llançat per Corea del Nord ha sobrevolat el nord del Japó i ha caigut a l'oceà Pacífic, cosa que ha fet activar l'alerta civil a les prefectures de Hokkaido i Aomori per risc d'atac.

Ho ha anunciat aquest dimarts al matí Hirokazu Matsuno, portaveu del govern japonès, que ha precisat que el míssil, llançat poc abans de dos quarts de 8 del matí hora japonesa (dos quarts d'una de la matinada hora catalana) no ha impactat amb cap avió ni vaixell:

"Corea del Nord ha llançat avui un míssil cap a l'est. Aquest míssil balístic ha passat per sobre de la regió de Tohoku i considerem que ha caigut en aigües fora de la zona econòmica exclusiva del Japó cap a les 7.44."

L'alerta civil ha consistit a recomanar a la població de buscar refugi i a aturar la circulació per la xarxa ferroviària de les prefectures afectades.

Això ja va passar el setembre del 2017, quan un altre míssil també va sobrevolar Hokkaido, l'illa més al nord de l'arxipèlag japonès.


Ha caigut a 3.200 quilòmetres del Japó

Les dades més precises sobre el míssil les ha donades l'exèrcit de Corea del Sud, que ha explicat que era un "míssil balístic d'abast mitjà" llançat des de la província de Jagang, a tocar de la frontera amb la Xina.

Els exèrcits japonès i sud-coreà han afegit que ha caigut a uns 3.200 quilòmetres a l'est del Japó després de recórrer una distància d'uns 4.600 quilòmetres i arribar a un màxim de 1.000 quilòmetres d'alçada, en un vol que només ha durat uns 20 minuts.

Una pantalla de televisió al carrer mostra el recorregut del míssil llançat per Corea del Nord, aquest dimarts a Tòquio (Reuters)

El programa de míssils de Corea del Nord

Experts consultats per l'agència Reuters han destacat que fins ara els míssils llançats per Corea del Nord feien una trajectòria a més alçada i queien més a prop.

Segons aquests experts, aquest llançament molt probablement té com a objectiu que els científics nord-coreans puguin provar els míssils en condicions més pròximes a la guerra real.

Al gener, Corea del Nord va reprendre el seu programa de míssils des del 2017 llançant-ne un que va pujar fins a 2.000 quilòmetres d'altura i que va arribar a 800 quilòmetres de distància.


"Acte de barbàrie"

Poc després del llançament, el primer ministre del Japó, Fumio Kishida, ha comparegut públicament per condemnar el llançament:

"És un acte de barbàrie i expresso la meva ferma condemna a Corea del Nord per això."

El primer ministre del Japó, Fumio Kishida, aquest dimarts a Tòquio (Reuters)

Per la seva banda, el ministre de Defensa del Japó, Yasukazu Hamada, ha afirmat que aquest ha estat el míssil que ha arribat més lluny de tots els que ha llançat Corea del Nord fins ara.

Hamada ha afegit que no han utilitzat l'escut antimíssils per interceptar-lo perquè la trajectòria no ho ha fet necessari, i perquè han considerat més segur no fer-ho.

"Provocacions imprudents"

També el president de Corea del Sud, Yoon Suk-yeol, ha comparegut per criticar el que ha fet el règim sud-coreà:

"Corea del Nord ha tornat a llançar un míssil balístic d'abast mitjà sobre el Japó, aquestes provocacions imprudents s'enfrontaran a una resposta de l'exèrcit sud-coreà, els aliats i la comunitat internacional."

Tant el Japó com Corea del Sud han convocat els respectius Consells de Seguretat Nacionals per a aquest dimarts per analitzar la situació.

Kim Jun-rak, portaveu del Ministeri de Defensa de Corea del Sud, aquest dimarts a Seül (EFE)

També els Estats Units han condemnat el llançament: ho han fet per boca d'Adrienne Watson, portaveu del Consell de Seguretat Nacional, que l'ha qualificat de "perillós i temerari".

Per la seva banda, el secretari d'Estat, Antony Blinken, ha trucat als ministres d'Exteriors del Japó i de Corea del Sud per expressar-los suport.

Resposta a maniobres dels EUA, Japó i Corea del Sud

Corea del Nord ha fet aquest llançament després que la setmana passada els exèrcits dels Estats Units, el Japó i Corea del Sud fessin maniobres conjuntes al mar del Japó.

Aquestes maniobres, en què va participar el portaavions dels EUA Ronald Reagan, tenien per objectiu precisament impedir a Corea del Nord desenvolupar el llançament de míssils des de submarins.

El d'aquest dimarts és el cinquè míssil que llança Corea del Nord des del dia 24 de setembre, aparentment tots com a resposta a les maniobres dels exèrcits enemics al mar del Japó.

 

ARXIVAT A:
Corea del NordJapó
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut