Llançament del coet de Corea del Nord vist en un televisor a Seül, la capital de Corea del Sud (Reuters/Kim Hong-Ji)

Alerta al Japó i a Corea del Sud pel llançament fallit del primer satèl·lit espia nord-coreà

La nau s'ha estavellat al mar Groc després d'una fallada tècnica i Corea del Sud diu que n'ha recuperat unes restes

Alerta antimíssils a Corea del Sud i al Japó, aquesta nit, arran del llançament del primer coet espacial de Corea del Nord. En concret, la mesura, que avisa la població que pot ser evacuada, s'ha activat a Seül, la capital sud-coreana, i a la prefectura japonesa d'Okinawa.

Dilluns, Pyongyang havia avisat que en els dies següents tenia previst llançar un coet espacial carregat amb un satèl·lit militar de reconeixement, un satèl·lit espia, i havia detallat les zones on era possible la caiguda de les diferents fases i del carenat.

Un monitor mostra l'alerta per als residents de la prefectura d'Okinawa arran del llançament del coet de Corea del Nord (Reuters/Issei Kato)

La nau s'ha enlairat de l'estació de llançaments espacials de Sohae, al nord-oest del país, a les 6.27 del matí, les 23.27 de dimarts a Catalunya. D'entrada tot ha anat bé i la separació de la primera fase s'ha fet com estava previst, segons ha informat l'agència estatal KCNA.

Aleshores, però, "l'encesa del motor de la segona [fase] va ser anormal, per la qual cosa va perdre propulsió i es va estavellar al mar de l'Oest", com s'anomena a les dues Corees el mar Groc, l'àrea del Pacífic entre la costa xinesa i la península de Corea.

Un televisor mostra l'avís de l'aixecament de l'alarma antimíssils a Corea del Sud després del llançament del coet de Corea del Nord (Reuters/Kim Hong-Ji)

Aquesta zona ja havia estat tancada a la navegació, per indicació de l'Organització Marítima Internacional, en considerar-se que era el lloc de caiguda de la primera fase del coet.

L'alerta es va retirar vint minuts més tard, quan tots dos països van descartar el risc d'impacte en els respectius territoris nacionals.

Imatge de les suposades restes del coet nord-coreà facilitada pel Ministeri de Defensa de Corea del Sud (Reuters/The Defense Ministry)

Es dona la circumstància que el primer avís de la caiguda del Chollima-1 no l'ha fet Corea del Nord, que després ho ha admès, sinó Corea del Sud: "El projectil ha sobrevolat el mar a l'oest de l'illa de Baengnyeong i ha caigut a uns 200 quilòmetres a l'oest de l'illa d'Eocheong a causa d'un vol anormal", ha explicat l'estat major conjunt sud-coreà en un breu comunicat.


Un llançament precipitat?

Des de Corea del Nord, la KCNA ha afegit que l'agència espacial nord-coreana ja investiga l'incident "en detall" per trobar solucions "urgentment" i "dur a terme un segon llançament al més aviat possible després de diverses proves parcials".

Tot i la urgència expressada per Pyongyang, el règim nord-coreà necessitaria almenys diverses setmanes per trobar la causa de la fallada, segons un informe de la intel·ligència de Corea del Sud citat per Yoo Sang-beom, diputat d'aquest país, en declaracions als mitjans.

El mateix informe apunta que el llançament del Chollima-1 s'hauria precipitat després del llançament, dijous passat, del primer coet Nuri de Corea del Sud amb càrrega real, per posar en òrbita vuit satèl·lits.


Corea del Sud en recupera un fragment

Aquesta matinada, l'exèrcit de Corea del Sud ha anunciat la troballa en el mar Groc d'unes restes que es creu que són del Chollima-1.

Suposades restes del coet nord-coreà localitzades per l'exèrcit de Corea del Sud (Reuters/The Defense Ministry)

Es tracta d'un cilindre d'uns 2 o 3 metres de diàmetre i de 2 o 3 metres de llarg, que han localitzat a "uns 200 quilòmetres a l'oest de l'illa d'Eochong", segons el comunicat emès per l'estat major conjunt sud-coreà.


Una "provocació" que viola resolucions de l'ONU

Els governs de Corea del Sud i del Japó han denunciat que el llançament viola resolucions de les Nacions Unides.

"Viola les resolucions de l'ONU i no podem acceptar-ho", ha dit el ministre de Defensa japonès, Yasukazu Hamada, en declaracions als mitjans.

El Consell de Seguretat Nacional de Corea del Sud parla de "greu violació de les resolucions del Consell de Seguretat de l'ONU" i de "provocació seriosa que amenaça la pau i la seguretat en la península coreana i en la comunitat internacional".

Des dels Estats Units, la Casa Blanca ha informat que el president, Joe Biden, ha monitoritzat la situació juntament amb el seu equip de seguretat nacional.

Precisament, el Consell de Seguretat Nacional ha denunciat que "aquest suposat llançament espacial involucrava tecnologies relacionades directament amb el programa de míssils balístics intercontinentals" de Corea del Nord, segons un comunicat emès per un dels portaveus, Adam Hodge.

En el mateix comunicat, Washington fa una crida a Pyongyang a "cessar les provocacions" i rebaixar la tensió amb diplomàcia.

ARXIVAT A:
Corea del NordCorea del Sud
Anar al contingut