Cada cop hi ha més varietats de drogues sintètiques (iStock)

Alerta a la UE per l'arribada de drogues sintètiques com el nitazè, més potent que el fentanil

Un informe destaca que moltes drogues poden estar barrejades amb d'altres que estan adulterades amb el potencial risc que això suposa

RedaccióActualitzat

Són cada cop més freqüents les confiscacions de plantacions de marihuana o de cocaïna en contenidors dels ports o les narcollanxes interceptades que pretenen entrar haixix i cocaïna per la costa catalana per distribuir-lo després a Europa.

A més de la delinqüència organitzada encara hi ha un nou perill que fa créixer la preocupació a Europa. És l'aparició de varietats sintètiques de les drogues, que s'ha ampliat en els darrers anys. L'informe anual de drogues de la UE, fet públic aquest dimarts per l'Observatori Europeu de les Drogues i les Toxicomanies, alerta de les últimes tendències, amb més de 950 noves substàncies psicoactives a finals de 2023, segons l'observatori.

Imatge de confiscació de drogues sintètiques
Imatge de confiscació de drogues sintètiques (Europa Press)

Aquestes substàncies engloben una àmplia gamma que no estan controlades per les convencions internacionals de control de drogues. El 2022, els estats membres de la UE van confiscar un rècord de 30,7 tones de noves substàncies psicoactives.

Arran de la radiografia que fa l'anàlisi, l'informe alerta que l'impacte del consum d'aquestes drogues ja es veu a gairebé tot arreu de la nostra societat. Gairebé tot el que té propietats psicoactives té el potencial de ser utilitzat com a droga, sovint mal etiquetat o barrejat, augmentat els riscos del consumidor.
 

El nitazè, 40 cops més potent que el fentanil

Entre les variants sintètiques que suposen una nova amenaça destaquen els nitazens (del grup d'opioides benzimidazol). És 40 cops més potent que el fentanil i es ven com a heroïna sintètica.

Els opioides nitazens semblen haver sorgit després de mesures de control, introduïdes tant en països productors com en altres llocs, per reduir la disponibilitat de derivats del fentanil. 

L'informe destaca la preocupació pel fet que, a més, els potents opioides que es venen en el mercat il·legal estan barrejats amb medicaments o altres drogues i productes de cànnabis adulterats, sense que el client ho sàpiga.

Els consumidors, a més, poden desconèixer les combinacions d'aquests psicotròpics, que poden acabar amb una intoxicació potencialment mortal.

De fet, els nitazens, coneguts com "droga Frankenstein", s'associen al fort repunt de les morts a Estònia, Letònia i Lituània, i a brots d'intoxicació a França i Irlanda.

Els experts, a més, alerten que és possible que no es detectin en autòpsies o proves de toxicologia d'alguns països, de manera que creix que el temor que el nombre de morts sigui més gran.

Cultiu d'opi a l'Afganistan
Els talibans han prohibit el conreu d'opi a l'Afganistan (Europa Press)

Canvi d'hàbits en el consum de drogues

L'estudi sobre les drogues mostra la preocupació pels possibles canvis d'hàbits de consum arran de la prohibició del règim dels talibans de conrear opi a l'Afganistan, el major país proveïdor d'heroïna.

El 95% de l'heroïna feta amb opi afganès es consumia a Europa. Ara, en alguns països membres ja s'ha observat una disminució important de les confiscacions d'heroïna.

Per això, els experts alerten que el desabastiment en el narcotràfic podria potenciar l'entrada d'opioides sintètics alternatius, drogues més barates, fàcils de produir, però extremadament més perilloses. Un exemple, el fentanil, que mata 100.000 persones l'any als Estats Units

L'Observatori ha instat Europa a preparar-se per aquests canvis implementant mesures adequades de prevenció i tractament, abastint-se de naloxona, un medicament que s'utilitza per revertir les sobredosis d'opioides.

 

ARXIVAT A:
Drogues
Anar al contingut