Alemanya tem per la factura del gas al gener: mesures d'estalvi també a piscines i museus

Amb el canvi d'any s'espera que pugin les factures de la llum i el gas, i ja es prenen mesures per intentar contenir-les

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto47

Oriol Serra

Corresponsal a Berlín de TV3 i Catalunya Ràdio

@oriolserra
Actualitzat

Milions d'habitatges i petites i mitjanes empreses alemanyes temen, amb la proximitat del canvi d'any, per la previsió que les factures del gas i la llum augmentaran al voltant d'un 60%.

El govern tripartit que lidera el canceller federal, Olaf Scholz, està elaborant un projecte de llei que permetrà prohibir un encariment del preu de l'energia, que suposaria un daltabaix econòmic, social i, de retruc, també polític.

Amb les reserves de gas plenes al 100% i grans contractes d'importació de gas liquat tancats amb els Estats Units, l'Aràbia Saudita, Qatar i d'altres països del Golf Pèrsic, Alemanya s'assegura aquest combustible fòssil, com a mínim, fins a la plena transició cap a les energies renovables, prevista el 2045.

Però la pregunta a curt termini, mentre no s'aprovi el projecte de llei de Scholz i els seus socis de govern, és: a quin preu han de pagar aquest gas els consumidors?


Factures de la llum: de 1.800 a 8.000 euros

Les factures estratosfèriques ja fa temps que han aterrat a les empreses. Torsten Matusch, propietari d'una bugaderia industrial a Berlín, explica que ja pateixen l'encariment de l'energia des dels mesos immediatament anteriors a l'inici de la guerra a Ucraïna. Mentre mostra les factures a la seva oficina, explica que el 2021 la seva empresa gastava 1.800 euros en electricitat mensualment i que actualment ja arriben als 8.000 euros. El mateix cas es dona amb el gas, ja que han passat de gastar entre 3.500 i 4.000 euros mensuals a gastar-ne 14.000.

Davant d'aquesta situació, les mesures d'estalvi han arribat a tots els nivells i àmbits de la societat alemanya.

Un exemple el trobem a la xarxa de piscines públiques de Berlín. La seva portaveu, Martina van der Wehr, afirma que l'única manera que han trobat d'evitar el tancament de les piscines ha estat acceptant un pla d'estalvi consistent a reduir dos graus l'aigua de les piscines, per fixar-la en 26 graus.

Això hauria de permetre un estalvi d'entre el 10 i el 20% anualment. Alhora, el govern de la ciutat-estat ha injectat 25 milions d'euros perquè les piscines puguin afrontar la despesa energètica.


Museus a 19 graus

Un altre exemple és el dels museus. El director de la Berlinische Galerie, Thomas Köhler, explica que l'últim any la despesa en calefacció ha augmentat 600.000 euros.

Per evitar que la situació empitjori, el museu ha decidit limitar la temperatura de les sales d'exposicions a 19 graus. Reconeixen que hi fa més fred de l'habitual i que molts visitants es queixen, especialment ara que s'ha prohibit entrar-hi amb abrics com a mesura de protecció davant la recent onada d'atacs contra obres d'art per part d'activistes ecologistes.

Els visitants dels museus es queixen que hi fa fred (CCMA)


Ajudes als pensionistes i estufes per fer passar el fred

De moment, a Alemanya l'estat cobrirà la factura del gas del desembre, amb certes limitacions, i els pensionistes fins i tot rebran automàticament un ingrés extra de 300 euros deu dies abans de Nadal.

Davant d'aquesta situació hi ha qui ha optat per recuperar sistemes de calefacció arraconats com són les estufes de llenya o de carbó.

A Berlín, algun escuraxemeneies reconeix que ha passat de tenir un encàrrec mensual a tenir-ne mitja dotzena. Evidentment, és un fet anecdòtic en una ciutat de més de tres milions d'habitants, però és cada cop més representatiu en àrees suburbanes o rurals.

Els escuraxemeneies, atrafegats amb la feina aquest hivern a Alemanya (CCMA)

 

 

 

ARXIVAT A:
Alemanya
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut