Alemanya restringirà l'oci als no vacunats i vol obligar els sanitaris a vacunar-se

S'aplicarà la regla 2G i 3G que només permetrà entrar a establiments i esdeveniments públics als vacunats, curats o que s'han fet un test (segons les paraules en alemany)

Actualitzat

Alemanya limitarà la vida pública de les persones que no s'han vacunat en les zones on l'ocupació de pacients amb Covid als hospitals sigui "perillosament alta". Els líders regionals demanen al govern que obligui a vacunar-se el personal sanitari, dels hospitals i residències i que tinguin relació amb persones vulnerables.

La cancellera alemanya, Angela Merkel, ha anunciat un ampli paquet de mesures, acompanyada del seu probable successor, el socialdemòcrata Olaf Scholz, després de reunir-se amb els líders regionals arran de l'alarma que ha creat la nova onada de la pandèmia que s'estén al país i que sobrecarrega els hospitals en algunes zones.

L'Associació Interdisciplinària de Medicina Intensiva (DIVI), aquest dijous ha dit que en 100 dels 400 districtes sanitaris del país només hi havia un llit lliure i que en 50 districtes ja no hi ha llits d'UCI. Asseguren que hi ha hagut dos pacients traslladats de l'hospital de Freising de Munic a Bolzano, al nord d'Itàlia.

La incidència del virus s'ha enfilat a 337 contagis per cada 100.000 habitants en 7 dies. La taxa d'ingressos se situa en 5,15 per cada 100.000 habitants i la de ciutadans amb la pauta de vacunació completa frega el 68%, un dels nivells més baixos de l'Europa Occidental.

Davant aquestes xifres, el ministre de Sanitat alemany, Jens Spahn, ha dit que no es pot descartar tornar al confinament total, tal com ha anunciat el govern d'Àustria aquest divendres. "Ara mateix estem en una situació en què, encara que pugui generar alerta en els mitjans de comunicació, no podem descartar res", ha dit Spahn en una roda de premsa.
 

Els lands demanen que s'obligui els sanitaris a vacunar-se (Reuters/Annegret Hilse)

"La situació és molt seriosa i és absolutament necessari actuar", ha dit Merkel, que ha advertit que "tot això no seria necessari si la llacuna de les vacunacions no fos tan gran".

El comitè assessor de vacunes d'Alemanya ha recomanat que es posin vacunes de reforç a tots els majors de 18 anys.

La regla del 2G o 3G: vacunat, curat o amb test

Les noves restriccions seran dures per als no vacunats que no podran accedir a certs esdeveniments públics o d'oci. S'aplicarà l'anomenada regla 2G, que només permet l'entrada de persones vacunades (de l'alemany "Geimpfte") i recuperades ("Genesene") o "3G", si afegim els "Getestet", és a dir, els que s'han fet un test.

Les restriccions s'agreujaran segons el nivell de la taxa d'hospitalització, començant pel nivell 3: si hi ha més de tres ingressats per cada 100.000 habitants -- com ja passa a gran part del país--, només els vacunats o curats podran accedir a bars, restaurants i altres espais públics tancats i també s'aplicarà a grans esdeveniments i instal·lacions culturals i esportives.

A partir del nivell 6 (sis ingressats per cada 100.000 habitants) es demanarà que vacunats i curats, a més, presentin un test negatiu. I si se supera del nivell 9, s'aplicarien mesures més dràstiques que inclouen el tancament parcial de l'oci.

 

Impàs polític en plena sisena onada

El govern alemany havia refusat fins ara la vacunació obligatòria per a segons quines categories professionals. Merkel, però, es troba en un moment incòmode com a cancellera sortint mentre negocien un nou govern de coalició el partit de Scholz, el Liberal i Els Verds. Aquests tres partits van impulsar una llei que autoritza mesures per fer front a la pandèmia a través del Bundestag, durant aquest impàs.

La llei reforçarà mesures vigents com mostrar les proves de vacunació o d'haver passat la malaltia, o una prova negativa al transport públic i a la feina, o dur mascareta.

Els no vacunats tindran restringida la vida pública a Alemanya(CCMA)

Saxònia, a punt de tancar l'oci

Saxònia, la regió més afectada per aquesta onada, ja està considerant un bloqueig parcial, inclòs el tancament de teatres, concerts i partits de futbol. Aquest land té la taxa de vacunació més baixa i la taxa d'infecció més alta d'Alemanya.

Les noves infeccions diàries s'han multiplicat per 14 des del mes passat a Saxònia, un bastió del partit d'extrema dreta Alternativa per a Alemanya (AfD), que acull molts escèptics a les vacunes i manifestants contra el bloqueig.

"Aquesta coalició està preparada per imposar ara una mesura dura i clara per trencar aquesta onada", va dir el líder de Saxònia, Michael Kretschmer, al parlament nacional. Segons Bild, ell mateix que podria haver-se infectat i ja ha cancel·lat la seva agenda.


Més mesures a altres països d'Europa

Aquesta mateixa setmana, Àustria va imposar el confinament per als no vacunats. Bèlgica, amb 19.000 casos diaris, ha anunciat aquest dijous l'obligatorietat de teletreballar quatre dies a la setmana fins al desembre.

Als Països Baixos van ser els primers a tornar a aplicar restriccions parcials com fer tancar les botigues a les 8 del vespre, limitar les trobades a casa a quatre persones i prohibir el públic als estadis. Altres estats europeus com Irlanda i Eslovàquia ja han aplicat noves restriccions per contenir el virus.

I també a Grècia, les persones no vacunades no podran accedir als espais interiors, com ara restaurants, cinemes, museus i gimnasos, fins i tot si donen negatiu a la prova de Covid-19, segons ha dit el primer ministre Kyriakos Mitsotakis. Amb un 62% de la població vacunada amb la pauta completa Mitsotakis ha instat els grecs a "vacunar-se, vacunar-se, vacunar-se".

ARXIVAT A:
Covid-19Coronavirus AlemanyaUnió Europea
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut