Merkel, amb els caps dels estats federats, durant la reunió a la cancelleria. (Foto: Reuters)
Merkel, amb els caps dels estats federats, durant la reunió a la cancelleria. (Foto: Reuters)
Berlín

Alemanya paralitza l'activitat a les centrals nuclears més antigues del país

La cancellera alemanya, Angela Merkel, ha anunciat la paralització de les centrals nuclears alemanyes més antigues. L'aturada, que afecta les plantes construïdes abans del 1980, set en total, es mantindrà mentre duri la moratòria de tres mesos decidida aquest dilluns pel govern alemany per verificar la seguretat de les centrals.

Actualitzat
Ha estat després d'una reunió dels caps dels cinc estats federats on s'ubiquen plantes nuclears i els ministres de Medi Ambient i Economia alemanys que la cancellera ha fet l'anunci d'aquesta nova mesura preventiva.

Tot plegat és conseqüència de la gravíssima crisi nuclear que viu el Japó com a conseqüència del devastador terratrèmol i tsunami posterior de divendres passat. La cancellera alemanya, Angela Merkel, ja va anunciar aquest dimarts una moratòria de tres mesos per la llei aprovada la tardor passada que preveu ampliar la vida de les centrals nuclears alemanyes fins a catorze anys,  moratòria que el govern alemany dedicarà a avaluar els estàndards de seguretat de les disset centrals que hi ha al país. La pressió popular i unes eleccions importants a la cantonada han fet que Merkel hagi canviat d'opinió pel que fa a política nuclear.

Suïssa també ha decidit actuar i ha suspès totes les llicències per autoritzar noves centrals mentre avalua la seguretat de les instal·lacions ja existents. Però Àustria, que no té centrals nuclears, és el país que ha anat més enllà i ha proposat fer proves de resistència a les 143 centrals europees. Els responsables de Medi Ambient de la Unió es troben aquest dimarts per tractar, precisament, aquesta proposta, que ja ha estat ben rebuda.

Rússia, també

També fora d'Europa es prenen mesures. Rússia ha anunciat que també revisarà les seves centrals i les perspectives dels sector. El primer ministre, Vladímir Putin, ha assegurat que "hem d'estar preparats per actuar davant qualsevol desenvolupament dels esdeveniments".
Anar al contingut