Alemanya no pagarà la baixa als no vacunats que hagin de fer quarantena
Les mesures del govern alemany fan cada cop més incòmode no estar vacunat (Reuters/John Macdougall)

Alemanya no pagarà la baixa als no vacunats que hagin de fer quarantena

El ministre ha dit que és injust pagar la baixa a qui no fa res per protegir els altres, mentre els sindicats consideren que va contra el dret al secret mèdic i la intimitat

Actualitzat

Alemanya deixarà de compensar les baixes laborals dels treballadors no vacunats de Covid que hagin de fer quarantena a partir del novembre. El govern federal ha pres aquesta mesura, que alguns lands ja aplicaven, amb l'acord de la majoria de consellers de Salut dels estats del país. La resolució només afecta aquelles persones a qui podent-se vacunar trien no fer-ho. Aquesta mesura s'ha pres a només 4 dies de les eleccions.

El ministre de Sanitat alemany ha dit que és una qüestió d'equitat, és injust, que qui es vacuna i protegeix la col·lectivitat hagi de pagar la baixa a qui no fa res per protegir el seu entorn.

L'anunci ha provocat controvèrsia a diversos nivells. Per exemple, alguns sindicats han assegurat que no hi ha una base legal per negar el dret a cobrar la baixa a algú que no s'ha volgut vacunar perquè això significaria vulnerar el dret al secret mèdic i a la intimitat.

Alemanya té lleis dures que regulen la privadesa de les dades a causa de la seva història de vigilància dels ciutadans de l'estat nazi i comunista, i els empresaris normalment no tenen dret a demanar informació al personal sobre els seus problemes de salut.

El ministre de Sanitat, Jens Sphan, ha argumentat que fins a l'1 de novembre tothom haurà tingut l'oportunitat de vacunar-se i n'ha posat un exemple:

"Aquells que es protegeixen a ells i als altres amb una vacuna tenen dret a preguntar-se per què han de pagar per altres que han de fer quarantena perquè no s'han vacunat o han estat de vacances en una zona de risc."

La mesura també afecta les persones que hagin tornat de viatge a països considerats d'alt risc per la Covid-19, que ara inclouen el Regne Unit, els Estats Units, Turquia, Rússia i algunes zones de França. Els viatgers no vacunats que tornin d'aquests països han de fer quarantena un mínim de cinc dies.

Assassinat per un negacionista

La decisió arriba 24 hores després d'un succés que ha trasbalsat Alemanya. Dimarts, un home va assassinar el venedor d'una benzinera amb un tret a boca de canó després que la víctima li hagués exigit que es posés la mascareta dins la botiga. L'home, negacionista convençut, va explicar a la policia que se sentia superat per les mesures antipandèmiques.

Les vacunacions no són obligatòries a Alemanya, però les autoritats han estat prenent mesures que fan cada vegada més incòmode no estar vacunat.

 

Els tests deixen de ser gratuïts

Les proves Covid-19, obligatòries, per exemple, per sopar en restaurants interiors, deixaran de ser gratuïtes a partir de l'11 d'octubre.
A més, alguns estats alemanys permeten a empreses com restaurants o estadis esportius triar si permeten l'entrada a persones amb proves negatives o només a aquelles que han estat vacunades o s'han recuperat recentment de la Covid-19.

Alemanya ha vacunat completament el 74% dels adults, un nivell que supera la mitjana del 72,3% de tota la Unió Europea, segons les dades oficials.

ARXIVAT A:
Drets laboralsSalutAlemanyaCovid-19Coronavirus VacunesEleccions Alemanya
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut