Alemanya multarà els pares que no vacunin de xarampió els seus fills
Vacuna del xarampió
Berlín

Alemanya multarà els pares que no vacunin de xarampió els seus fills

Alemanya ha aprovat una nova llei que fa que les vacunes del xarampió siguin obligatòries per a tots els infants

RedaccióActualitzat

El Parlament alemany ha aprovat aquesta setmana una llei que obligarà tots els infants i els adults que treballin en centres de salut i comunitaris a estar vacunats contra el xarampió. La norma entrarà en vigor el març de l'any que ve i hi haurà temps fins al juliol del 2021 per presentar els registres de vacunació.

La nova normativa és la resposta d'aquest país al creixent brot de xarampió detectat a Europa i entrarà en vigor l'1 de març del 2020. A partir de llavors, els pares hauran de demostrar que els seus fills han estat vacunats com a condició per poder entrar a l'escola o als parvularis, i els que no proporcionin els registres de vacunació abans del juliol del 2021 podrien afrontar multes de fins a 2.500 euros i els infants no podran seguir en els centres educatius.

La llei també es fa extensiva a professors, cuidadors, metges i altres adults si treballen en centres comunitaris o de salut, i també s'exigirà a refugiats i sol·licitants d'asil que vulguin accedir a un allotjament comunitari.

Europa va registrar l'any passat més de 82.000 casos de xarampió i Alemanya va ser un dels països més afectats amb més de 650 nous casos de la malaltia.

Amb la nova llei Alemanya s'afegeix a altres països que han pres mesures similars, com ara França, Itàlia i Austràlia.

 

100 casos aquest 2019 a Catalunya

A Catalunya, l'Agència de Salut Pública ha confirmat 101 casos de xarampió des de principis d'aquest any fins al dia 12 de juliol. El 84,5% dels casos confirmats de xarampió han estat de persones que no estaven correctament vacunades, nou de les quals són professionals sanitaris.

Sis dels casos han estat de nens menors d'un any i, per tant, encara no els tocava la primera dosi de la vacuna (es posa als dotze mesos d'edat) i dos casos estaven correctament vacunats per la seva edat amb una dosi.

Un total de 25 dels contagis, cap dels quals estava vacunat, han requerit ingrés hospitalari.

 

Eliminat des del 2000?

El xarampió és una malaltia molt infecciosa causada per un virus de la família dels paramixovirus, i es transmet per gotes microscòpiques de saliva que queden suspeses a l'aire. Després d'una incubació que acostuma a durar de quatre a dotze dies, provoca en un primer moment febre alta, mal de coll i conjuntivitis, després de la qual cosa el pacient té una erupció cutània.

Les complicacions del xarampió són comunes i de tipus respiratori, com bronquitis i pneumònia, i la mortalitat puja al 0,2% dels afectats, gairebé sempre nens petits. El virus també pot causar complicacions neurològiques més greus i, en dones embarassades, mort fetal, en el pitjor dels casos.

L'Agència de Salut Pública recorda que a Catalunya el xarampió autòcton es considera eliminat des de l'any 2000, però els viatges internacionals i la mobilitat geogràfica en general "poden produir, ocasionalment, la reintroducció del virus del xarampió".

 

ARXIVAT A:
Salut
Anar al contingut