Una actuació de Roger Waters a Los Angeles, l'any passat (Reuters/Mario Anzuoni))

Alemanya investiga el músic Roger Waters per vestir-se amb un uniforme que recorda el nazisme

La policia de Berlín han obert un cas contra el cofundador de Pink Floyd per una actuació que ja ha estat molt criticada pel govern israelià

Redacció/Agències

La policia alemanya investiga el cofundador de Pink Floyd Roger Waters per una possible incitació a l'odi. El músic britànic ha fet un espectacle a Berlín que ha generat protestes i ha estat condemnat pel Ministeri d'Exteriors israelià.

L'artista ha aparegut sobre l'escenari vestit amb un uniforme que recorda l'estil del Tercer Reich, amb roba fosca i un braçalet vermell. En lloc de l'esvàstica, s'hi poden veure dos martells creuats.

A l'espectacle, Waters interpreta una cançó en la qual assumeix el personatge d'un dictador. Per encarnar-lo, el músic britànic branda una metralleta i simula que dispara, mentre apareixen projectats diversos noms de víctimes de l'Holocaust, com Anna Frank.

La posada en escena és sospitosa d'enaltir la violència nacionalsocialista de manera "ofensiva per la dignitat de les víctimes i que pot ser susceptible d'alterar l'ordre públic", segons un portaveu de la policia de Berlín.

Una associació nord-americana que combat l'antisemitisme ha compartit uns moments de l'actuació a Twitter i s'ha alegrat que s'investigui el cantant. Es mostren indignats per un espectacle que consideren "denigrant":


A l'actuació del Mercedes Benz Arena de Berlín, Waters encarna un personatge de l'òpera-rock "The Wall" i interpreta la cançó "In the Flesh". A l'òpera, la cançó marca un moment en què el personatge té una al·lucinació induïda per les drogues.

En l'actuació polèmica a Berlín, durant la cançó es projecten altres noms de víctimes com el de la periodista palestina Shireen Abu Akleh, que va morir l'any passat per trets dels soldats israelians. El govern israelià ha acusat el músic d'haver "embrutat el record d'Anna Frank i dels sis milions de jueus assassinats".

L'exhibició de simbologia nazi, com l'esvàstica o la insígnia de les SS, és il·legal a Alemanya. Hi ha excepcions per finalitats educatives i en contextos artístics. 

Una polèmica que s'allarga

Aquest espectacle no és nou. En versions anteriors, Waters ja havia estat polèmic per fer enlairar un globus en forma de porc amb el símbol de l'estrella de David, que en aquesta ocasió es va substituir per noms d'empreses de fabricants d'armes.

La gira per Alemanya ha estat objecte de moltes crítiques per part d'associacions jueves, que fins i tot han convocat manifestacions davant d'alguns concerts.

Les autoritats municipals de diverses ciutats han intentat cancel·lar les actuacions. A Frankfurt, es va rescindir el contracte de Waters (que hi havia d'actuar el diumenge 28 de maig) i el van acusar de ser "un dels antisemites amb més projecció del món".

Un tribunal es va pronunciar a favor del músic, que va recórrer aquesta decisió. La justícia va dir que no hi ha proves que el britànic hagi comès cap delicte i que les seves actuacions estan emparades pel principi de llibertat artística.

 

ARXIVAT A:
MúsicaNazismeAlemanyaRegne Unit
Anar al contingut