Berlín

Alemanya, França i Itàlia defensen que no es negociï el Brexit fins que Londres faci oficial la petició

Alemanya, França i Itàlia consensuen la resposta europea al Brexit abans de la cimera de demà i dimecres a Brussel·les

RedaccióActualitzat

Alemanya, França i Itàlia defensen que la Unió Europea s'esperi a negociar les condicions del Brexit fins que el Regne Unit formalitzi la petició per sortir dels 28. La cancellera alemanya, Angela Merkel, ha rebut a Berlín el president francès, François Hollande, i el primer ministre italià, Matteo Renzi, per consensuar aquesta posició.

Abans ja s'ha entrevistat amb el president del Consell Europeu, Donald Tusk. Els contactes tenen lloc abans de la cimera d'aquests dimarts i dimecres a Brussel·les, que serà el primer Consell Europeu des de la decisió dels britànics de deixar la UE. Després de la cimera, tots els estats membres, menys el Regne Unit, es reuniran per abordar la situació.

"Estem d'acord que no hi pot haver cap negociació "formal o informal" amb Londres fins que el Regne Unit faci oficial la petició de sortir de la UE en l'àmbit del Consell Europeu", ha afirmat Merkel en una compareixença conjunta.

El tràmit que ha de fer Londres és invocar l'article 50 del Tractat de Lisboa, que detalla com és el procés i que només pot posar en marxa el país afectat.

Els països fundadors de la UE han defensat un "divorci" ràpid, però Merkel està disposada a donar "cert temps" a Londres abans d'obrir les negociacions. Alemanya aprofitaria aquest marge per promoure una UE més flexible, amb diferents velocitats. En la roda de premsa, Merkel ha parlat de donar un "impuls nou" al projecte europeu.

Hollande, per la seva part, ha demanat "no perdre el temps" en la tramitació del Brexit, perquè "res és pitjor que la incertesa", que porta a comportaments polítics i financers "irracionals". Per això ha instat Londres a comunicar "al més aviat possible" la decisió de deixar la UE.

VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut