Alemanya evita la recessió pels pèls

En l'últim trimestre del 2018, el PIB alemany es va estancar

Actualitzat

L'economia alemanya ha esquivat l'entrada a la recessió, però segueix en punt mort.

En l'últim trimestre del 2018, el seu PIB es va estancar (+0,0%). En l'anterior, havia caigut un 0,2%; tècnicament, es considera que un país ha entrat en recessió quan encadena dos trimestres consecutius amb l'economia a la baixa.

En el cas alemany, aquest no és el cas, encara. Però, a la pràctica, el cert és que l'anomenada "locomotora" europea s'ha frenat en sec.

Com que la primera meitat de l'any havia anat millor, el càlcul pel conjunt del 2018 encara és positiu. Alemanya va créixer, en el còmput dels dotze mesos, un 1,4%. És, però, la xifra més baixa des del 2013, en plena crisi, quan va créixer un 0,5%.

Aquesta frenada ha sigut conseqüència a la debilitat de la conjuntura mundial i les inestables relacions comercials amb els EUA que han afectat les exportacions.

 

A més, s'hi sumen els problemes que ha tingut la indústria automobilística, que són un dels pilars fonamentals del sistema econòmic alemany.

Per altra banda, es va registrar un augment de les inversions en equip per part de les empreses, i el consum privat de les famílies va pujar.

Així doncs, l'any 2018 ha estat el novè any consecutiu de creixement per a l'economia alemanya i sent la fase d'expansió més llarga del país des de 1966.

Tot i que es preveu un pronòstic de baixa per al 2019 a causa dels problemes que té amb el comerç exterior.

 

 

 

L'eurozona també es frena

Si ens fixem en l'economia de l'eurozona, va créixer a un ritme anual del 1,8% el 2018 segons l'Eurostat, que suposa una frenada de sis dècimes respecte al 2017.

I en el conjunt de la Unió Europea (UE), el PIB va créixer un 1,9% el 2018, mig punt percentual menys que l'any anterior.

Només Espanya, dins de les economies més grans de la zona euro, ha accelerat el seu ritme de creixement en el quart trimestre. En canvi, Itàlia ha registrat una contracció del 0,2% entre octubre i desembre i França s'ha mantingut.

ARXIVAT A:
AlemanyaUnió Europea
Anar al contingut