El Consell de Ciberseguretat d'Alemanya, fundat per Arne Schönbohm, tenia vincles amb una empresa fundada per un exespia del KGB (Unsplash/Phil…
El Consell de Ciberseguretat d'Alemanya, fundat per Arne Schönbohm, tenia vincles amb una empresa fundada per un exespia del KGB (Unsplash/Philipp Katzenberger)

Alemanya destitueix el cap de ciberseguretat per vincles amb l'espionatge rus

Un organisme de ciberseguretat fundat per Arne Schönbohm tenia vincles amb una empresa russa creada per un antic espia del KGB

Redacció/Agències

Terratrèmol al govern alemany amb l'ombra de Rússia al fons. El cap del Departament de Seguretat Informàtica, Arne Schönbohm, ha estat destituït aquest dimarts, segons ha anunciat un portaveu del Ministeri de l'Interior.

La ministra Nancy Faeser fet cessar Schönbohm poques setmanes després que transcendissin informacions sobre una suposada proximitat amb l'entorn de l'espionatge rus.

El cap de la ciberseguretat alemanya estava a la corda fluixa per haver estat un dels fundadors del Consell de Ciberseguretat d'Alemanya, que estaria vinculat amb els serveis secrets russos.

Aquests vincles han agafat una nova dimensió enmig de l'alarma suscitada pels recents sabotatges a infraestructures energètiques, com els gasoductes Nord Stream 1 i 2 o la xarxa ferroviària alemanya.

Un portaveu del Ministeri de l'Interior ha confirmat la destitució de Schönbohm, avançada per "Der Spiegel", amb efecte immediat. Segons aquest portaveu, "els arguments coneguts i àmpliament difosos als mitjans de comunicació han danyat la confiança necessària de la ciutadania en la neutralitat i la imparcialitat" del fins ara cap del Departament de Seguretat Informàtica.

El fins ara cap del Departament de Seguretat Informàtica, Arne Schönbohm (Europa Press/Christophe Gateau)


Vincle amb una empresa fundada per un antic espia del KGB

Creat el 2012, el Consell de Ciberseguretat d'Alemanya assessora empreses, polítics i institucions en qüestions de ciberseguretat i es defineix com a políticament neutral.

En aquest controvertit organisme hi havia l'empresa Protelion, de la qual fins el març passat formava part una filial de l'empresa de seguretat informàtica russa Infotec. Aquesta companyia la va fundar un antic membre del KGB, condecorat per la seva feina en l'espionatge pel president rus, Vladímir Putin.

Quan es van conèixer els vincles entre les dues empreses, l'any 2019, el tema va esquitxar la credibilitat de Schönbohm. Tanmateix, l'aleshores govern de coalició entre els demòcratacristians de la CDU i els socialdemòcrates de la CDU liderat per Angela Merkel el va mantenir en el càrrec.

Schönbohm, fill d'un destacat polític regional de la CDU, estava al càrrec des de l'any 2016.

 

ARXIVAT A:
EspionatgeAlemanyaUcraïnaRússia
Anar al contingut