Karlsruhe

Alemanya debat si legalitza les empreses que es dediquen a facilitar l'eutanàsia

El Tribunal Constitucional alemany delibera aquests dies sobre la compatibilitat de la prohibició del suïcidi assistit amb el dret fonamental a la dignitat de les persones

Oriol SerraActualitzat

El debat al voltant de l'eutanàsia continua sent una qüestió controvertida a Alemanya. L'any 2015, una àmplia majoria parlamentària de 360 diputats d'entre més de 600 (amb els cristianodemòcrates i els socialdemòcrates del govern de coalició inclosos), va decidir prohibir "el suïcidi assistit a mode de negoci".

Així és com queda recollit en el paràgraf 217 del Codi Penal alemany. Precisament aquest terme és el que no accepten diverses organitzacions i també particulars que van presentar un recurs davant el Tribunal Constitucional Federal (Bundesverfassungsgericht) amb seu a Karlsruhe.

 

 

Actualment a Alemanya l'eutanàsia només està permesa en l'àmbit privat i en casos concrets. Per exemple, si un familiar proporciona una substància letal a un malalt terminal que ha expressat la seva voluntat de morir. Aquest ha de poder autoadministrar-se la substància. Terceres persones, encara que siguin metges, no poden practicar l'assistència al suïcidi. Fer-ho pot comportar penes de presó d'entre tres i cinc anys.

Després d'una vista de dos dies, que s'ha dut a terme aquesta setmana, els jutges del TC alemany han iniciat un procés de deliberació que ha de servir per decidir si, tal com sostenen els denunciants, el paràgraf 217 es contradiu amb els drets fonamentals que es recullen a la Constitució federal alemanya, entre els quals hi ha el dret a la dignitat de les persones.

 

Roger Kusch, president de l'associació Sterbehilfe Deutschland

 

Els denunciants plantegen si decidir sobre la pròpia mort o sobre una mort digna és un dret o no dels ciutadans alemanys. Entre les entitats que han interposat el recurs hi ha l'organització Sterbehilfe Deutschlan" (assitència al suïcidi d'Alemanya) o "Dignitas", una organització similar amb seu a Suïssa. El president de Sterbehilfe Deutschland, Roger Kusch, sosté que cal canviar la legislació "perquè persones incurables tinguin els mateixos drets que abans, que puguin decidir lliurement com volen acabar la seva vida".

Una vista amb particulars afectats per la decisió

Durant la vista, a Karlsruhe, també s'hi han deixat veure particulars afectats per la legislació vigent. Per exemple, persones afectades per malalties greus. És el cas de Hans-Jürgen Brennecke, afectat per un càncer en estat molt avançat i irreversible. Brennecke demana el mateix "respecte per a aquells que creuen que posar final a la pròpia vida és una decisió personal que per a aquells que consideren, per les seves creences, que la decisió pertany a Déu".

 

Hans-Jürgen Brennecke, afectat per un càncer en estat molt avançat, és favorable a legalitzar el suïcidi assistit

 

D'altra banda, persones contràries a l'eutanàsia, com és el cas de Lukas Radbruch, un professional de les cures pal·liatives, sostenen que hi ha prou alternatives, com "per exemple la sedació permanent" per evitar provocar la mort d'una persona de manera assistida.

La decisió del Tribunal de Karlsruhe no se sabrà probablement fins d'aquí algunes setmanes o potser mesos.

 

Lukas Radbruch, professional de les cures pal·liatives, creu que hi ha prou alternatives al suïcidi assistit

ARXIVAT A:
EutanàsiaAlemanya
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut