Frankfurt

Alemanya critica obertament l'anunci del BCE de comprar deute que ha permès respirar a Itàlia i Espanya

La decisió de comprar deute amb caràcter il·limitat ha estat àmpliament criticada pel Bundesbank, el govern de Merkel i els mitjans alemanys, que alerten que trenca la política monetària. La compra de deute està condicionada a una petició de rescat que, de moment, el govern de Rajoy defuig.

RedaccióActualitzat
L'anunci que el Banc Central Europeu comprarà deute dels estats amb dificultats ha alleujat la situació d'Espanya i d'Itàlia, que han vist com es relaxava la pressió dels mercats. A Alemanya, en canvi, no ha agradat. A banda del vot en contra del Bundesbank, el ministre de Finances alemany no creu que sigui la via per sortir de la crisi.

La premsa alemanya ha criticat frontalment el pla del BCE. "Die Welt" acusa Mario Draghi de trencar els principis de la política monetària alemanya i diu que els mercats comencen a pressionar el país germànic. El "Frankfurter Allgemeine" es fa ressò del rebuig del Bundesbank a les mesures de Mario Draghi.

Precisament, el president de BCE i el ministre de Finances alemany van coincidir en el lliurament del premi Media Awards a Mario Draghi. Schäuble hi va criticar les mesures del BCE i va assegurar: "Si els problemes de la política financera es resolen a través de la política monetària, tindrem un problema". Per Schäuble els bancs centrals són autònoms i la via d'imprimir diners està prohibida als polítics.

Draghi va agrair el reconeixement a la independència del BCE i va defensar el model europeu. També va dir que els estats membres haurien de cedir més sobirania en algunes polítiques per assegurar una unió monetària estable i pròspera.

La decisió de comprar deute de forma il·limitada, prèvia petició d'un rescat, ha estat rebuda molt més bé a Itàlia. El primer ministre Mario Monti es va trobar amb Durao Barroso i tots dos van valorar com a molt positiva la mesura.

Pel que fa a Espanya, l'anunci del BCE la va beneficiar directament i va poder col·locar 3.500 milions d'euros de deute amb venciments d'entre dos i quatre anys, tot el que pretenia, i a uns tipus d'interès de fins a un 38%, inferiors als de l'última subhasta. A més a més, la Borsa espanyola va pujar un 4.91% i va recuperar els 7.800 punts, i la prima de risc es va relaxar fins als 446 punts bàsics.

Pel que fa a la petició de rescat, però, de moment, el govern de Rajoy la defuig.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut