Alemanya amenaça de comprar pel seu compte la vacuna Sputnik si la UE no s'espavila

Alerta que Europa no té prou vacunes per controlar les noves onades i amenaça de tirar pel dret amb el fàrmac rus

Virgínia Arqué NuenoActualitzat

Alemanya ha reprès la vacunació amb AstraZeneca, després de l'aval de l'Agència Europea dels Medicaments, que confirma que la vacuna d'Oxford és segura i eficaç.

També la tornen a posar Itàlia i França, aquest últim, però, amb un canvi de criteri: a partir d'ara només l'administra a adults fins als 55 anys.

Espanya ho farà dimecres, segons ha confirmat aquest matí a TV3 el Secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon.

L'EMA ha demanat continuar la campanya de vacunació a Europa malgrat els casos de trombosi detectats. Considera que els beneficis són molt més alts que el risc d'eventuals efectes secundaris. Una campanya, però, que no para d'alentir-se per problemes de subministrament de les farmacèutiques.

El ministre de Sanitat alemany, Jens Spahn, ha alertat aquest matí que Europa no té prou vacunes per abastir els 27 i no descarta comprar la vacuna russa, la Sputnik V, si cal, pel seu compte.

"No hi ha prou vacunes a Europa per aturar la tercera onada. És possible que en les properes setmanes no puguem fer passos en la desescalada. Si la UE no hi fa res, estic d'acord a fer-ho a nivell nacional"

Un policia es vacuna amb AstraZeneca
Alemanya, França i Itàlia han reprès avui la vacunació amb AstraZeneca (REUTERS)

Justament avui, però, BioNTech s'ha compromès públicament a entregar 260 milions de dosis de la vacuna Pfizer a la UE a mitjans d'aquest any.

 

La Comissió Europea ha insistit que té com a prioritat solucionar el problema d'abastiment i complir amb l'objectiu de vacunar el 70% de la població adulta a l'estiu.  

" Treballem colze a colze amb els 27 per garantir que les vacunes, segures i efectives, arribin a tots els europeus."

 

Fins ara l'Agència Europea del Medicament ha validat quatre vacunes: les de BioNTech-Pfizer, Moderna, AstraZeneca i la Janssen de Johnson and Johnson i n'està estudiant tres més, pendents de validació: les de Curevac, Novavax i la russa Sputnik V.

La Comissió també ha firmat un acord amb la francesa Sanofi-GSK per quan acabin la seva, encara en fase d'estudi.

La Comissió Europea manté el compromís de vacunar el 70% dels adults al juny (REUTERS)


Alemanya demana fer via amb l'Sputnik V

Alemanya està disposada a tancar un acord amb Rússia, al més ràpid possible, per comprar la vacuna Sputnik V quan rebi l'aval de l'EMA, fins i tot pel seu compte si Europa no mou fitxa aviat.

Ho ha confirmat el ministre de Salut alemany, que ha reconegut, però, que primer cal saber quantes dosis disponibles tindria aquesta companyia per servir immediatament arreu d'Europa. Jens Spahn també ha obert la porta als fabricants russos a produir la seva vacuna a Alemanya o en altres laboratoris europeus.

 

Alemanya ha avisat que estan disposats a comprar la vacuna Sputnik sense esperar la UE (REUTERS)


Crides a la transparència

Alguns experts alemanys posen en dubte les dades facilitades per Rússia sobre el potencial de la seva vacuna per poc realistes. "Les dades d'efectivitat són molt bones", explica el diputat socialdemòcrata i expert Karl Lauterbach, "però les d'efectes secundaris són, segons els especialistes, poc realistes i s'han d'examinar de forma precisa".

A Alemanya han rebut les dues dosis de la vacuna tres milions de persones, un 3,7% de la població, i una sola dosi gairebé 7 milions de persones, el 8,4 %.

ARXIVAT A:
Covid-19VacunesSalutUnió Europea
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut