Diumenge 29 de gener

"Alcaldessa", premi Gaudí a la millor pel·lícula documental i menció d'honor a FIPA

"Alcaldessa", crònica íntima i en primera persona del viatge d'Ada Colau fins a l'alcaldia de Barcelona, ha guanyat el Gaudí a la millor pel·lícula documental a la gala dels IX Premis Gaudí de l'Acadèmia del Cinema Català. Aquest cap de setmana també va rebre una menció d'honor en el Festival International de Programes Audiovisuals (FIPA) en la categoria de documental de creació. Pau Faus dirigeix aquesta producció de Nanouk Films i escriu el guió amb Ventura Durall.

Actualitzat

"Alcaldessa" és una crònica del pas d'Ada Colau de l'activisme a les institucions en forma de diari personal. El director Pau Faus ha comptat amb Ventura Durall com a coguionista i productor executiu de Nanouk Films, productora amb una sòlida i reconeguda trajectòria en el documental, amb títols com "Dead Slow Ahead", "Bugarach" o "Los años salvajes".

En el seu discurs d'agraïment a la gala dels IX Premis Gaudí de l'Acadèmia del Cinema Català, Pau Faus va compartir el premi a la millor pel·lícula documental amb els membres de la PAH, Plataforma d'Afectats per la Hipoteca, "perquè va ser allà on tot això va començar". I d'això fa uns quants anys. El 2013, Pau Faus va crear Comando Vídeo amb la guionista Silvia González-Laá i el tècnic de so Xavi Andreu. Es van convertir en l'equip responsable de la comunicació audiovisual de la PAH Barcelona, on van conèixer Ada Colau, i són els autors del documental "SÍ SE PUEDE. Siete días en la PAH Barcelona". Gravat entre febrer i març del 2014, el documental mostra el dia a dia de la PAH Barcelona en el que podria ser una setmana qualsevol de la seva incansable activitat. Quan es va estrenar en obert a internet, s'havien fet més de cent projeccions col·lectives i gratuïtes del documental, s'havia subtitulat a sis idiomes i havia estat seleccionat dins de les Sessions Especials de la 18a edició del Festival de Màlaga. Cine Espanyol. Un any més tard, el festival premiava amb la Biznaga de Plata al millor director de documental Pau Faus per "Alcaldessa", un premi "ex aequo" amb Jorge Caballero, per "Paciente".

"Alcaldessa" es va estrenar el 24 maig del 2016 a Madrid, coincidint amb el primer aniversari de la victòria de candidatures ciutadanes en les eleccions municipals, i a Barcelona el 26 de maig, en el marc del festival DocsBarcelona. Després, es va projectar en altres ciutats com València, Sevilla, Girona o Santiago de Compostel·la.

Aquest cap de setmana, el documental també ha rebut un altre guardó. El Festival International de Programes Audiovisuals (FIPA) l'ha premiat amb una menció d'honor en la categoria de documental de creació.

 

Sinopsi
"Alcaldessa" segueix els passos d'Ada Colau durant un any, des dels inicis de la candidatura de Barcelona en Comú fins al dia en què és investida alcaldessa. La crònica íntima dels fets -amb un videodiari personal de la mateixa Colau- i l'accés privilegiat a les entranyes de la formació ens mostren un episodi que reuneix dos arguments universals: la consecució d'una victòria històrica, paradigma dels canvis polítics del sud d'Europa, i el combat interior d'algú que s'està convertint en allò que tantes vegades havia qüestionat.


 

 

"El triomf d'Ada Colau és un símptoma d'un canvi a molts nivells: polític, sociològic i cultural. Volíem que aquest canvi també estigués present en la forma de fer aquesta pel·lícula i, en aquest sentit, la mateixa producció i direcció han estat coherents amb el contingut: un treball en equip, coral i amb poc finançament, que va confiar en el poder d'una bona història per intentar créixer per mèrits propis", explica el director.

Aquí podeu veure un nou clip del documental amb un dels seus moments més emotius, en què Ada Colau reflexiona sobre la feminització de la política. Aquest fragment és molt representatiu dels dubtes i les contradiccions que afronta la protagonista al llarg de tot el film.

 

 

Premis
Gaudí a la millor pel·lícula documental, IX Premis Gaudí de l'Acadèmia del Cinema Català, 2017
Bisnaga de Plata a la millor direcció documental, Festival de Màlaga. Cine Espanyol, 2016


Festivals
DocsBarcelona International Documentary Film Festival, Barcelona, 2016
DOK Leipzig, International Leipzig Festival for Documentary and Animated Film,  Alemanya, 2016
Som Cinema, Mostra de Cinema i Audiovisual Català, 2016

 

"Alcaldessa"
Web           www.alcaldessa.com 
Facebook  facebook.com/alcaldessa 
Twitter       @DocAlcaldessa #DocAlcaldessa  


Fitxa tècnica
Direcció: Pau Faus
Producció executiva: Ventura Durall
Idea original de Pau Faus i Silvia González Laá
Guió: Pau Faus i Ventura Durall
Fotografia: Pau Faus
Muntatge: Joan Manel Vilaseca, Àlex Garcia, Núria Campadabal
Música: Diego Pedragosa
Una producció de Nanouk Films amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i la Fundació Rosa Luxemburg de Berlín.


Pau Faus, director
(Barcelona, 1974) Llicenciat en arquitectura i director dels curtmetratges "La ciudad jubilada" 2010), "Entre bastidores" i "Pedagogy" (2012) i del migmetratge "Sí se puede. Siete días en PAH Barcelona" (2014). "Alcaldessa" és el seu primer llargmetratge.

Anar al contingut