Barcelona

Alcaldes i regidors denuncien que se senten perseguits per la justícia espanyola pel seu suport al procés

El món local i les entitats sobiranistes asseguren que el govern actua amb desproporcionalitat i perseguint els càrrecs públics, i denuncia també l'"escassa separació dels poders"

RedaccióActualitzat

El món local català independentista i les entitats sobiranistes han volgut escenificar el seu desacord amb les investigacions de l'Audiència Nacional per haver donat suport a la resolució independentista del 9-N. S'han concentrat uns alcaldes i regidors de tot Catalunya i representants de les entitats, i han llegit un manifest titulat "Llibertat. Les idees polítiques són lliures en democràcia, i en el món local també" demanant, entre altres coses, que "cessi immediatament la persecució que estan rebent els càrrecs públics, les entitats i les institucions catalanes" per part de l'Estat i l'Audiència Nacional per les mocions aprovades als seus ajuntaments. Alguns ja tenen cita a l'Audiència Nacional per donar-ne explicacions.

El document rebutja la "judicialització" del procés independentista, afegeix que el govern actua amb desproporcionalitat i perseguint els càrrecs públics, i denuncia també "l'escassa separació dels poders executiu, legislatiu i judicial". El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha assegurat que la separació de poders a Espanya no existeix i ha afegit que els independentistes seguiran el seu camí malgrat les actuacions de l'Estat:

"No tenim por. Reaccionarem amb tota la contundència." "Alcaldes, no esteu sols; teniu darrere un exèrcit de demòcrates i no tenim por perquè som aquí per defensar la llibertat d'expressió."

Els president de l'ANC, Jordi Sánchez, ha assegurat que els tribunals pretenen silenciar la voluntat dels catalans i ha afegit que l'independentisme vencerà "si les institucions es mantenen fidels a la voluntat de la ciutadania". En tot cas, ha deixat clar:

"No som aquí per parlar de la independència, sinó per parlar de la democràcia que representen els alcaldes amb tota la dignitat

Des de l'AMI, el seu president i alcalde de Montblanc, Josep Andreu, ha demanat fermesa i unitat als municipis catalans i ha relacionat l'actuació de l'Audiència Nacional amb la que feia el Tribunal d'Ordre Públic franquista, "que era l'arma més important de repressió", ja que també ha posat el focus sobre aquesta entitat independentista. En tot cas, ha etzibat:

"Els alcaldes i regidors estaran al costat del govern i del procés cap a la llibertat"

Per la seva banda, el president de l'ACM i alcalde de Premià de Mar, Miquel Buch, ha criticat la judicialització del procés independentista i ha animat els edils a no cedir:

"Som una tempesta que no vol dany a ningú, que farà el seu camí i que aspira a arribar al mar de la llibertat."

El manifest, l'han llegit pels primers regidors de Vallfogona de Ripollès, Vic i Celrà. A l'acte, hi han participat alcaldes i regidors dels ajuntaments investigats, entre els quals hi havia l'alcaldessa de Sant Cugat del Vallès i presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, a qui l'AN també va requerir informació després d'haver aprovat una moció de suport a la declaració del Parlament, i la candidata a presidir l'AMI Neus Lloveras, que és també alcaldessa de Vilanova i la Geltrú i diputada de JxSí al Parlament.

L'últim Ajuntament investigat per haver donat suport a la resolució independentista del 9-N és el d'Olesa de Montserrat.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut