Alcaldes històrics que pleguen després de dècades al capdavant del municipi

D'entre les ciutats més poblades, el rècord el té Lluís Tejedor: alcalde del Prat de Llobregat des del 1981

Actualitzat

Hi ha municipis on, guanyi qui guanyi diumenge, hi haurà un escó difícil de substituir. Uns quants alcaldes amb un munt d'anys de mandats a les esquenes no es presentaran a les eleccions municipals del 26 de maig i la majoria abandonaran la política activa. Són els històrics batlles, per antiguitat o rellevància, del Prat de Llobregat, Vila-seca, Cervera, la Seu d'Urgell, el Vendrell, Falset i Olot.

 

Tota una vida al capdavant del consistori

Lluís Tejedor va anar per primer cop a la llista del PSUC del Prat de Llobregat l'any 1979. Era primer tinent d'alcalde quan va haver d'assumir l'alcaldia a mig mandat per la mort en accident de l'alcalde, Antonio Martín Sánchez.

Des d'aleshores Tejedor ha estat al capdavant d'aquesta ciutat de 60.000 habitants i s'ha convertit en el més longeu dels alcaldes metropolitans. Ara ho deixa, però encara el futur amb tranquil·litat:

"Rebo molt afecte de la gent i em trobo molt tranquil per encarar una vida de la qual ja no tinc experiència. L'hauré de construir."

 

Lluís Tejedo ha sigut alcalde del Prat de Llobregat des del 1981

 

El també històric alcalde socialista del Vendrell, Martí Carnicer, tampoc es presenta a les eleccions de diumenge i es retira de la vida política. Carnicer va exercir de batlle d'aquesta localitat tarragonina del 1979 al 1994 i des del 2011 fins a dia d'avui.

El convergent Josep Poblet, després de 26 anys com a màxima autoritat de Vila-seca, tampoc es presenta a les eleccions municipals. Amb 62 anys, l'alcalde d'aquesta ciutat de 22 mil habitants creu que és moment de retirar-se perquè "saber posar punt final a una trajectòria també és saber guanyar".

 


A la capital prioratina, els prop de 3.000 veïns i veïnes de Falset escolliran alcalde diumenge, però no podran votar l'històric Jaume Domènech, alcalde del municipi del 1995 al 2007 i des del 2015 fins ara. Domènech, de 55 anys, es retira de la primera línia política per deixar pas a noves generacions:

"Sempre havia pensat que eternitzar-se en el càrrec no era bo i que cal renovació."


 

També ho deixa Ramon Royes, alcalde de Cervera, que abandona l'alcaldia molest amb el PDeCAT "després d'haver-ho donat tot per la ciutat". Royes es queixava a principis d'any dels "reiterats incompliments" en la promesa del partit que "assumís responsabilitats de país" des del Parlament de Catalunya.

Quan Carles Puigdemont estudiava la convocatòria d'eleccions autonòmiques el dia abans de la declaració d'independència, l'alcalde de la Seu d'Urgell, Albert Batalla, va donar-se de baixa del PDeCAT i com a diputat. Batalla va revocar les dues renúncies quan Puigdemont va recular però ara, després de deu anys com a alcalde de la capital alturgellenca, ho deixa per "donar pas a nous lideratges, noves idees i noves energies".

Després de vuit anys al capdavant del consistori, l'alcalde d'Olot, Josep Maria Corominas, no es presentarà tampoc a la reelecció. El batlle del PDeCAT compleix així la seva promesa de només presentar-se a dos mandats, tot i que no tanca la porta a participar en nous projectes.

 

Albert Batalla, alcalde de la Seu d'Urgell des del 2008, treballant al seu despatx (ACN) 

ARXIVAT A:
Eleccions municipals 26M
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut