Mequinensa

Alcaldes de la Franja reclamen que es derogui la Llei de Llengües i reclamen que continuï l'ensenyament en català

Reunits a Mequinensa, els alcaldes de més de la meitat dels pobles de la Franja han defensat que la llengua que parlen és el català i també han reclamat que continuï l'ensenyament en català a les escoles de la zona.

RedaccióActualitzat
Fotografia per a la història a Mequinensa. Una trentena d'alcaldes aragonesos de pobles catalanoparlants de diversos partits, entre els quals, un del PP, s'han compromès a actuar davant la Justícia i la Unió Europea contra la nova Llei de Llengües de l'Aragó, que denomina LAPAO el català que es parla a la zona. Reunits a la població del Baix Cinca, els alcaldes han defensat que la llengua que parlen és el català i han demanat que es derogui la llei aprovada pel Parlament aragonès.

Els alcaldes volen que es torni a denominar llengua catalana i llengua aragonesa els parlars de les àrees orientals i pirinenques, en comptes de LAPAO i LAPAPYP. La declaració aprovada, que ha llegit l'alcaldessa de Mequinensa, Magdalena Gòdia, assegura que promouran "les actuacions que siguin necessàries davant de l'administració de Justícia, el Tribunal Constitucional i autoritats europees per defensar la denominació de la nostra llengua i els drets dels seus parlants". El proper pas immediat que han acordat és la presentació de mocions a tots els Ajuntaments en defensa del català.

Els alcaldes han reclamat que continuï l'ensenyament en català a la Franja de Ponent. L'alcalde del Campell, Josep Antoni Xaubell, ha reiterat que volen que el govern aragonès "reconsideri la posició" i "sobretot" que mantingui el català a les escoles. A la reunió també hi han participat experts en llengües, com Maite Moret, professora de la Universitat de Saragossa, que ha criticat que "amb uns acrònims i amb uns eufemismes que no van enlloc" només es vol "negar la història i la realitat científica".

Fa 30 anys ja es van reunir al mateix escenari un grup d'alcaldes de la Franja que van aprovar la Declaració de Mequinensa, per promoure, per exemple, l'aprenentatge del català a l'escola.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut