Albiren una ossa amb els seus dos cadells a la Vall d'Aran entre una gran expectació

Al Pirineu ja hi ha més de mig centenar d'ossos, 24 anys després de l'inici del projecte de reintroducció

Redacció Actualitzat
TEMA:
Medi ambient

La població d'ossos al Pirineu es consolida any rere any. I malgrat les polèmiques que genera la seva reintroducció, també genera nous ingressos amb l'ecoturisme. És el que s'ha pogut veure aquests dies a la Vall d'Aran. Tècnics de la Fundació Oso Pardo i de Depana han localitzat una ossa amb dos cadells, que ha estat seguida amb gran expectació entre els ecoturistes.

 

En els vídeos es pot veure la mare i els cadells des d'una certa distància. Els turistes que han observat la família no els han provocat cap molèstia.

 

Mig centenar d'ossos

La població d'ossos al Pirineu arriba ja els 52 exemplars, 24 anys després de l'inici del programa de reintroducció de l'os bru. Són dades del 2019 que aquest any caldrà actualitzar.

L'any passat van néixer 10 cadells de 5 femelles diferents: Sorita, Isil, Caramelles, Bambou i Fadeta. Cadascuna va tenir dos cadells.

L'àrea de distribució de l'os s'estén sobretot pels Pirineus centrals (7.800 km²). Als Pirineus atlàntics, s'han localitzat les femelles Sorita i Claverina, i els mascles Nere, Cannellito i Rodri, sobretot al nord-est de Navarra i la banda francesa.

Pel que fa al seguiment de l'espècie a Catalunya, durant el 2019 s'han localitzat 440 indicis d'os, dels quals 190 són fotografies i vídeos i 141 són mostres de pèls.

Les últimes notícies sobre ossos al Pirineu, però, són tràgiques. Han aparegut dos ossos morts en els últims mesos, un d'ells l'os Cachou després que ataqués i matés diversos cavalls a la tardor.

 

ARXIVAT A:
Medi ambient
Anar al contingut