La beluga és un animal acostumat a les aigües fredes de l'Àrtic
La beluga és un animal acostumat a les aigües fredes de l'Àrtic (Pixabay)

Albiren una beluga perduda al riu Sena, a 70 quilòmetres de París

La balena blanca ha fet més de 80 quilòmetres riu endins

RedaccióActualitzat

Franá està pendent d'una belguga que fa una setmana que viu al Sena. En alguns indrets al llarg del riu han albirat aquesta balena blanca de l'Àrtic.

L'animal ha estat vist a 80 quilòmetres de la costa i a uns 70 de París.

La van veure per primer cop el dimarts 2 d'agost a Eure, a Normandia, i ara monitoritzen els seus moviments. Segons mitjans francesos, un vaixell de salvament marítim i un dron dels bombers van aconseguir seguir l'animal, però li van acabar perdent la pista.

Dijous, la situaven prop de la ciutat de Vernon, a mig camí entre el port de Le Havre i la capital francesa. I ara, l'organització Sea Shepherd, que vetlla pel benestar dels cetacis i altres espècies marines arreu del món, segueix l'animal per assistir-lo.

El problema ara és que l'animal no menja i es tem per la seva vida: 


Hi ha dubtes que l'animal pugui aguantar molt més temps en un medi que no és com el seu. També preocupen l'alta temperatura i la contaminació del riu.

Les autoritats demanen a la població que no s'hi acostin i que la deixin tranquil·la.

Les belugues poden arribar a fer cinc metres de llarg i pesar més d'una tona i mitja. No és habitual veure-les tant al sud. Durant la tardor inicien una migració per buscar menjar, però no acostumen a baixar tant.

L'associació francesa C'est Assez (un joc de paraules entre ja n'hi ha prou i el mot cetaci) recorda que la beluga és una animal protegit:

 


Segon cetaci al Sena en pocs mesos

Aquesta és la primera beluga que s'ha vist al Sena, però el riu va tenir la visita d'una orca fa només dos mesos. A finals de maig, aquest altre cetaci va arribar fins a Rouen, una població molt més pròxima al mar que Vernon.

L'orca va encallar al riu i no podia tornar a trobar el camí cap al mar. Estava malalta i va acabar morint.


L'objectiu ara és evitar que la història es repeteixi.

 

ARXIVAT A:
Medi ambientFrança
Anar al contingut