Albiol ha dit que la moció de censura "tornarà a destrossar els avenços" del seu any i mig de mandat (Àlex Recolons/ACN)
Badalona

Albiol, a la corda fluixa: la moció de censura arran dels Papers de Pandora agafa forma

El PSC inicia negociacions formals amb l'oposició, que s'avindria a desbancar García Albiol de l'alcaldia de Badalona si el popular no dimiteix

Redacció Actualitzat
TEMA:
Xavier García Albiol

Aquest dimarts els grups municipals de Badalona comencen a negociar oficialment una moció de censura contra l'alcalde, Xavier García Albiol, després que el seu nom aparegués als anomenats Papers de Pandora.

El PSC, primer partit de l'oposició, obre "formalment" les converses, i ja ha mostrat un canvi de rumb. Té el suport de Guanyem i Esquerra, que ja han expressat la necessitat que Albiol deixi de ser alcalde.

Els Comuns i Junts sembla que també se sumarien a la moció de censura. L'Ajuntament de Badalona està format per 11 regidors del PP; 6 del PSC; 4 de Guanyem Badalona; 3 d'ERC; 2 de Badalona En Comú Podem, i 1 de Junts.

La voluntat dels partits és que Albiol dimiteixi o que el partit el faci dimitir, però si això no passa, l'oposició activarà els mecanismes per a la moció de censura.

Aquest mateix dimarts Albiol ha dit que als grups de l'oposició "no els importa Badalona", que "van a la seva", i que la moció de censura "tornarà a destrossar els avenços" del seu any i mig de mandat.


El govern municipal ha suspès totes les reunions que setmanalment fan els regidors del govern i l'oposició. Només s'han mantingut les comissions informatives que són obligatòries per llei.


El PSC mou fitxa

En declaracions a La 2 i Ràdio 4, el líder del PSC a Badalona, Rubén Guijarro, ha dit que han "d'actuar amb molta prudència perquè el moment així ho demana".

"Volem que surti bé, no farem un espectacle ni un circ de tot això", ha afirmat Guijarro.

Guijarro ha retret a Albiol les seves "mentides" en relació a la gestora, l'ha acusat d'estar "atrinxerat en la no dimissió" i ha insistit que el millor que podria passar és que dimitís.

El líder del PSC a Badalona, Rubén Guijarro (Àlex Recolons/ACN)

Aquest dilluns el PSC va abordar l'assumpte a nivell de partit a la seva executiva, i va convenir que la decisió d'impulsar o no una moció de censura correspon a Guijarro. Li van traslladar tota la seva "confiança" a ell i a l'equip municipal.

La portaveu parlamentària del PSC, Alícia Romero, no va opinar sobre el paper que ha de jugar el partit en aquestes negociacions. "Els polítics hem de ser exemplars en tots els sentits i Albiol no ho ha estat", va dir Romero.


Intent frustrat de "lideratge conjunt" PSC-Guanyem

La líder de Guanyem Badalona, Dolors Sabater, ha dit en una entrevista a "Els Matins" que és molt important que el PSC "s'hagi mogut".

"Hi ha hagut una feina ingent de Guanyem Badalona perquè des del fracàs del 2020 el PSC vingui a escapar a una moció de censura. Hi ha un bon clima de treball i estic segura que aquest clima tindrà una bona solució", ha dit Sabater.

Però ha estat clara sobre l'equilibri de forces: "El pes de les dues organitzacions ha de ser el mateix, hi ha d'haver un lideratge conjunt".

La voluntat era la de "construir un govern fort, amb majoria absoluta, per tal de tirar endavant tot allò que està paralitzat a Badalona".


Les negociacions per aquest lideratge conjunt, però, no han fructificat aquest dimarts: Guanyem Badalona ha descartat entrar en un govern amb els socialistes.

En un comunicat emès ja de matinada, han afirmat que havien negociat amb "interlocutors validats" pel PSC una proposta d'estructura de govern col·legiada, però que aquest partit no l'ha ratificada.

Segons el comunicat, això ha portat a "una crisi de confiança que no deixa cap marge per negociar l'entrada de Guanyem" en el govern.

En el comunicat, però, han assegurat que votaran a favor de la moció i que garantiran l'estabilitat de la candidatura que encapçali "qualsevol candidat".


ERC i Junts també volen la moció

Pel que fa a ERC, la seva portaveu, Marta Vilalta, va assegurar aquest dilluns que es donen les condicions perquè l'oposició es posi d'acord per a una moció: "El que no va ser possible el maig del 2020 que sigui possible ara. Per nosaltres no serà, contribuirem i serem part de la solució".

Des de Junts, han coincidit a sostenir que Albiol "no pot continuar ni un segon més" a l'alcaldia, i s'han mostrat disposats a donar suport a la moció perquè consideren que aniria en benefici de la ciutat.


Albiol als Papers de Pandora

La crisi es va desfermar quan els Papers de Pandora van vincular García Albiol a una societat de Belize, on sembla que també hi seria el seu número 2, Ramon Riera.

L'exlíder del PP català hauria rebut el 2005 un poder general d'una societat de Belice, tramitant a través d'una gestora vinculada al banc Andbank, que li permetia des d'obrir compts bancaris a l'estranger fins a gestionar propietats.

Xavier Garcia Albiol besa la vara d'alcalde al ple d'investidura del 12 de maig de 2020 (Jordi Pujolar/ACN)


L'aritmètica municipal a Badalona

Albiol va recuperar l'alcaldia de Badalona el maig del 2020 després que el socialista Álex Pastor dimitís per haver-se saltat el confinament i conduir amb símptomes d'anar begut.

En aquella ocasió, els grups municipals no van aconseguir tancar un acord per articular un govern alternatiu.

García Albiol va ser el més votat en les eleccions del maig del 2019.

ARXIVAT A:
Xavier García Albiol
Anar al contingut