Albiach i Colau revaliden lideratge als comuns amb un projecte per fer Díaz presidenta

Catalunya en Comú exigeix al PSOE que reformi el delicte de sedició "sense més dilacions"

Anna Poch/Ferran VilaActualitzat

La tercera assemblea dels comuns, celebrada aquest diumenge a Barcelona, ha servit per escollir la nova direcció i aprovar la línia política per als pròxims anys. Ada Colau ha estat escollida per àmplia majoria com a cocoordinadora nacional de Catalunya en Comú, al costat de Jéssica Albiach i Candela López.


Suport inequívoc a Yolanda Díaz

Amb el lideratge ja revalidat, Albiach i Colau han donat suport a Yolanda Díaz per construir un projecte més enllà dels partits i perquè l'actual ministra i vicepresidenta sigui la pròxima presidenta del govern espanyol.

Albiach ha defensat aplicar a l'Estat el model que s'ha aplicat a Catalunya:

"Si algú ha demostrat que la força de la unitat és el que ens permet avançar, això és Catalunya en Comú. Jo vull un espai on ningú et pregunti d'on vens. Jo vull un espai on ens preguntem fins on podem arribar juntes."

La líder dels comuns al Parlament ha acabat assegurant que "tota aquesta experiència de Catalunya en Comú" és la que ara posaran "al servei per fer Yolanda Díaz presidenta".

 

Albiach li ha demanat que compti amb Catalunya per transformar Espanya "perquè aquesta ha estat la nostra història i estic convençuda que ho seguirà sent".

Al seu torn, la cara visible d'Unides Podem després de la renúncia de Pablo Iglesias ha assegurat que ara "toca tornar a ser l'avantguarda, ara toca tornar a posar Catalunya al centre".

Yolanda Díaz també ha aprofitat per demanar a Ada Colau que es torni a presentar com a candidata a l'Ajuntament de Barcelona, però l'alcaldessa de la ciutat li ha respost que ja es veurà més endavant.

L'alcaldessa ha recordat que les eleccions no són fins al 2023, però ha remarcat que el seu compromís "és Barcelona".

Colau també ha llançat un missatge cap a Esquerra:

"No es pot tenir un govern progressista amb els hereus de la convergència corrupta i neoliberal i, per tant, espero que aviat hi pugui haver un canvi en aquest sentit."


Pressió al PSOE

Un dels punts que recull la nova ponència política dels comuns és la crítica al PSOE per l'"inacceptable" retard en la reforma del delicte de sedició recollit en el Codi Penal, un dels compromisos del pacte de coalició entre socialistes, Unides Podem i els comuns.

Justament aquesta és una de les propostes dels comuns "per desjudicialitzar la política" i per acabar amb el conflicte polític.

Reconeixen que els indults han estat "un bon començament", però insisteixen que cal seguir amb aquesta reforma que, com recorden, també ha demanat l'Assemblea de Parlamentaris del Consell d'Europa.


Posar en valor la taula de diàleg

A la ponència política que han aprovat aquest diumenge, els comuns també defensen l'existència de la taula de diàleg i negociació entre els governs català i espanyol, que diuen que ha de servir per resoldre el conflicte polític.

I demanen que l'acord que surti d'aquesta taula sigui votat per la ciutadania en un referèndum.


Una direcció amb 3 lideratges

Ada Colau, Jéssica Albiach i Candela López han revalidat aquest diumenge el triple lideratge de la formació sota el paraigua de l'única candidatura que s'ha presentat.

Colau revalida el seu lideratge compartit a la formació (EFE/Toni Albir)

Amb el títol Arrelar per Guanyar, té l'objectiu, segons diuen, d'"enfortir Catalunya en Comú per seguir sent la veu de la transformació".

Colau, alcaldessa de Barcelona; Albiach, presidenta del grup parlamentari d'En Comú Podem, i Candela López, exalcaldessa de Castelldefels, estan al capdavant d'una direcció que estarà composta per 44 membres.

En formen part càrrecs institucionals com els diputats David Cid, Susanna Segovia, Aina Vidal, Gerardo Pisarello i Joan Mena.

També alcaldes com Lluís Mijoler, del Prat, i Laura Campos, de Montcada i Reixac, i regidors com Eloi Badia, de Barcelona, i Elena Ferre, de Lleida.


Objectiu, créixer electoralment

Els comuns són conscients que el 2023 serà un any d'eleccions, començant per les municipals.

El seu objectiu és tenir llista electoral a tot el territori i, per no repetir els errors que reconeixen que van cometre, tenir llistes municipals conjuntes amb Podem.


L'assemblea marca posició

Durant el cap de setmana, els comuns han aprofitat l'assemblea per posicionar-se sobre diferents assumptes.

Entre altres, s'han mostrat en contra de projectes com el Barcelona World i els Jocs Olímpics d'hivern, i a favor d'una nova llei de barris verds, que parteixi de la llei de barris del govern del president Maragall.

A favor també que Catalunya sigui, diuen, "un país de trens".

Els comuns han tornat a reivindicar la república com a model d'estat i han exigit "als membres de la dinastia borbònica implicats en casos greus de corrupció, començant per Joan Carles I, que responguin per aquests actes davant la justícia o el Congrés dels Diputats".

Els comuns també reclamen que es derogui la reforma laboral del Partit Popular i han fet un posicionament contra l'extrema dreta i contra les violències masclistes.


La nova Fundació dels Comuns

L'assemblea d'aquest cap de setmana ha servit per presentar la Fundació dels Comuns, que estarà presidida per Joan Subirats, un dels impulsors de Barcelona en Comú i extinent d'alcalde de l'ajuntament de la capital catalana.

I és que Catalunya en Comú, que es va constituir l'abril del 2017, encara no tenia cap fundació, a diferència de la majoria de formacions polítiques.

ARXIVAT A:
En comúAda ColauUnides Podem
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut