Madrid

Alberto Garzón serà el número 5 de la coalició Podem-IU en les llistes per a les generals a Madrid

L'acord transcendeix només hores després que els dos partits van fer públic el pacte a què han arribat per concórrer junts en les generals

RedaccióActualitzat

El líder d'IU, Alberto Garzón, ocuparà el número 5 de la llista per Madrid de la nova coalició tancada entre Podem i Esquerra Unida per al 26-J, un detall de l'acord que ha transcendit només hores després que els dos partits van fer públic el pacte a què han arribat per concórrer junts en les eleccions generals. El nom serà IU-Podem, acompanyat d'un epígraf entre parèntesis encara per concretar.

Les dues formacions han acordat un "document programàtic comú" de 50 punts per "construir un nou futur per al nostre país". En menys de 20 pàgines, el document desgrana els punts en comú dels dos programes diferenciats amb què es presentaran cadascú. Hi destaca, per exemple, una modificació constitucional que reconegui la plurinacionalitat d'Espanya i la convocatòria d'un referèndum amb garanties a Catalunya.

Pel que fa al repartiment de llocs en les candidatures, Podem ha posat a disposició d'IU quatre tipus de llocs: els escons que s'aconseguirien només amb els vots que va obtenir Podem, els llocs que s'aconseguirien amb la suma dels sufragis de Podem i IU, els diputats que necessiten d'un resultat lleugerament superior a la suma de les dues formacions el 20-D, i aquells que requereixen una suma de vots sensiblement superior per convertir-se en escó. En l'acord, IU es queda amb set diputats i quatre senadors pràcticament assegurats i cinc congressites i dos senadors més que aconseguiria amb una millora dels resultats.

Abraçada per escenificar l'acord

Aquest dilluns, Alberto Garzón i el líder de Podem, Pablo Iglesias, s'abraçaven de forma simbòlica a la Puerta del Sol, on va néixer el moviment del 15-M. D'aquesta manera, i enmig d'una gran expectació mediàtica, confirmaven públicament l'entesa.

Entre aquest dimarts i dimecres, les bases de totes dues formacions han de ratificar l'acord per a la coalició electoral, que s'ha de registrar, com a màxim, divendres per poder-se presentar el 26-J.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut