Barcelona

Alberto Fernández abandona els Premis Ciutat de Barcelona per un parenostre eròtic

El periodista Carles Capdevila dóna els 7.000 euros de la dotació econòmica del premi a l'Institut Oncològic de l'Hospital de la Vall d'Hebron

Actualitzat

Els escriptors Najat El Hachmi i Ricardo Piglia, el periodista Carles Capdevila o l'actor Pol López, entre altres, reben aquest dilluns al vespre els Premis Ciutat de Barcelona, en un acte al Saló de Cent de l'Ajuntament de la ciutat. Els guardons també distingeixen la trajectòria del restaurador Joan Bayén de l'establiment Pinocho del mercat de la Boqueria o el filòsof Josep Maria Esquirol.

En el seu discurs, el periodista Carles Capdevila ha anunciat que dóna íntegrament la dotació econòmica del premi, 7.000 euros, a l'Institut Oncològic de l'Hospital de la Vall d'Hebron. Entre els guardonats hi havia també l'historiador Paul Preston, que no ha pogut assistir a l'acte.

En els seus primers Premi Ciutat de Barcelona, l'alcadessa, Ada Colau, ha afirmat que els premiats són una mostra de "l'alt moment creatiu" que viu la ciutat, "malgrat les dificultats que han hagut d'afrontar" els creadors "per la crisi o per les males polítiques que s'han fet". Colau també ha tingut un record per a l'expresidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, morta aquest diumenge:

"En aquests dies tristos, ens toca continuar treballant i apostant per una cultura socialment compromesa: és el millor homenatge que podem fer"

Premis amb mirada social

L'Ajuntament de Barcelona va fer públics el 3 de febrer els noms dels guardonats amb els Premis Ciutat de Barcelona 2015. La comissariada de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona, Berta Sureda, va explicar que els guardons d'aquesta edició van "més enllà" de premiar una obra o un producte i volen establir una connexió entre la disciplina i la ciutadania, amb una mirada social i un compromís amb la realitat.

En aquest sentit, el premi en cultura popular i tradicional ha estat per al projecte "Castelloscopi", dels Castellers del Poble-sec, per la seva implicació en el barri amb objectius pedagògics. En arquitectura i urbanisme, el Ciutat de Barcelona ha premiat la iniciativa "Arquitectes de capçalera", impulsada al barri del Raval des de l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Barcelona. La voluntat social dels guardons també queda clara en la categoria d'història de Barcelona, que ha estat per al llibre de Marc Andreu sobre el moviment veïnal: "Barris, veïns i democràcia. El moviment ciutadà i la reconstrucció de Barcelona".

Fernández Díaz abandona l'acte ofès per un poema

El president del grup municipal del PP a l'Ajuntament de Barcelona, Alberto Fernández Díaz, ha abandonat l'acte dels Premis Ciutat de Barcelona en el moment en què la poetessa Dolors Miquel ha recitat, entre altres, el poema "Mare Nostra", una versió eròtica del Parenostre que arrencava dient: "Mare nostra que esteu al zel, sigui santificat el teu cony, l'epidural i la llevadora, vingui a nosaltres el vostre crit, el vostre amor i força. Facis la vostra voluntat el nostre úter sobre la terra".

Fonts del PP han explicat que Fernández Díaz ha marxat de l'acte al considerar que el poema era "ofensiu".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut