Felip VI ha rebut Albert Rivera, de Ciutadans, en audiència a la Zarzuela
Felip VI ha rebut Albert Rivera, de Ciutadans, en audiència a la Zarzuela
Madrid

Albert Rivera vol acabar amb la "guerra freda" entre el PP i el PSOE

Després de l'audiència amb el rei, el líder de C's ha criticat l'intent de Pedro Sánchez de voler "sumar escons sense un projecte comú"

RedaccióActualitzat

A les cinc de la tarda Felip VI ha rebut l'últim dels líders polítics d'aquest dijous. Ha estat Albert Rivera, el candidat de Ciutadans. En la roda de premsa posterior a l'audiència reial, Rivera ha dit que ha explicat al rei que Ciutadans creu que hi ha d'haver canvis en la política espanyola, i que aquests canvis s'han de definir a través del diàleg. Segons Rivera, la seva formació política vol ajudar a acabar amb el que ha definit com a "guerra freda" entre el PP i el PSOE, i que per fer-ho està disposada a garantir els pactes als que es puguin arribar.

Rivera s'ha queixat que ni PP ni PSOE estiguin plantejant cap mena de negociació, i ha reiterat que està disposat a abstenir-se en una sessió d'investidura si abans s'ha pactat un full de reformes i si un dels dos grans partits accepta també abstenir-se. En tot cas, ha insistit que, a no ser que PP i PSOE pactin, qualsevol altre pacte possible ha d'incloure almenys tres partits.

El líder de C's ha posat, però, quatre "pilars" com a fonamentals i irrenunciables per al seu partit, que són la Constitució espanyola, el "sistema de benestar", l'economia de mercat i el marc europeu vigent. Preguntat sobre un possible acord entre PSOE i Podem amb partits amb poca representació com el PNB, Democràcia i Llibertat, i altres, ha dit que no li donaria suport en cap cas perquè no "hi hauria un projecte comú" darrere d'un pacte com aquest.

Baldoví diu que el monarca considera que cal seguir "l'ordre natural", però té en compte altres alternatives

La jornada ha començat amb l'audiència amb Joan Baldoví, de Compromís. Després de la trobada amb el monarca, el portaveu de Compromís ha assegurat que el rei estudia l'opció que Mariano Rajoy decideixi no postular-se per a la investidura si no aconsegueix el suport dels altres partits per a la presidència del govern espanyol. En una roda de premsa a la Zarzuela, Baldoví ha explicat que el monarca considera que cal seguir "l'ordre natural" de manera que sigui Rajoy el que primer intenti aconseguir el suport parlamentari, però que també estudia l'alternativa que el PP renunciï a presentar-se primer per la falta de suports al Congrés.

Fins ara, el monarca sempre ha proposat el candidat de la llista més votada per sotmetre's al debat d'investidura, però enlloc diu que hagi de ser així. El procediment habitual, però, és que el rei es reuneix amb el president del Congrés, Patxi López, per comunicar-li el nom del candidat després d'haver escoltat tots els partits. L'escenari polític va evidenciant que el líder del PSOE, Pedro Sánchez, podria estar en disposició de sumar més suports que Mariano Rajoy.

En Comú Podem no pactarà amb el PSOE "per obligació"

Per la seva banda, Xavier Domènech, líder de la candidatura En Comú Podem, després de l'audiència ha explicat en roda de premsa que li ha dit al rei que no votaran Rajoy però que el seu partit no té l'"obligació" de donar suport al PSOE i que considera una "arrogància" per part dels socialistes que posin com a condició la retirada del referèndum per començar a negociar. Domènech ha acusat al PSOE d'estar construint una alternativa merament "mediàtica":

"Jo ja sé que s'ha instal·lat un relat que sembla que en Pedro Sánchez ja ho té tot fet, només cal veure els mitjans de comunicació avui, però no és cert, aquí no hi ha un diàleg real, no hi ha una negociació real. Creiem que hi ha la construcció d'una imatge per anar a una investidura per imposició i en això, també li he deixat clar a sa majestat el rei, que en aquest joc no hi entrarem, perquè entenem que l'electorat ens va votar perquè representàvem alguna cosa diferent al PP però també al PSOE."

Domènech ha assegurat que ha tingut una conversa "llarga i interessant" amb el rei sobre la necessitat de fer un referèndum a Catalunya, tot i que ha precisat que no ho ha posat com a condició per donar suport a un govern socialista. Segons el líder d'En Comú Podem una alternativa real amb el PSOE s'ha de produir "amb humilitat, sense imposició, amb diàleg, sense exclusió i parlant més enllà dels mitjans de comunicació."

Una setmana d'audiències per preparar la investidura

Amb l'audiència a Albert Rivera, com a quarta força política més votada en les eleccions del 20D, s'ha tancat la quarta jornada d'audiències. Demà divendres el rei rebrà els líders dels partits més votats, primer Pablo Iglesias, de Podem, a les 10 del matí, després Pedro Sánchez, del PSOE, a les 12, i per últim Mariano Rajoy, del PP, a les cinc de la tarda. Després el monarca haurà de formalitzar la petició a un dels aspirants, previsiblement Mariano Rajoy, perquè es postuli com a candidat al debat d'investidura.

Dilluns i dimarts han passat per la Zarzuela els líders de la llistes amb menys representació. Felip VI es va reunir aquest dimecres amb el portaveu de Democràcia i Llibertat, Francesc Homs, que va comunicar al rei que donarien un "no" rotund a Rajoy i no descarta donar suport a una altra opció.

ERC també ha deixat clar el "no" a Mariano Rajoy i, davant la possibilitat de Pedro Sánchez, confirmen que per ara no s'ha obert cap negociació. De totes maneres, alerten que el dret a decidir continua sent una línia vermella.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut