Madrid

Albert Rivera: "C's, PP i PSOE estem d'acord a demanar flexibilitat a Europa"

Els líders del PP i de Ciutadans es reuneixen durant més d'una hora i mitja, en un primer contacte per explorar possibles pactes, a l'espera que dimarts Patxi López fixi la data del debat d'investidura

RedaccióActualitzat

El líder de Ciutadans, Albert Rivera, ha sortit força satisfet de la reunió que ha tingut aquest dijous amb el president del PP i president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy. Rivera ha afirmat que ha trobat a Rajoy "receptiu" a les seves propostes, i ha reiterat la necessitat que veu d'un pacte de governabilitat entre PSOE, PP i Ciutadans:

"Hi ha un nexe comú entre el PP, Ciutadans i el PSOE, que representen el 70% dels espanyols."

Rivera s'ha mostrat especialment content d'haver coincidit amb el PP pel que fa a demanar més flexibilitat a Brussel·les en el control de les polítiques econòmiques d'Espanya.

"Em sembla bona notícia per a Espanya que això que ja va impulsar Ciutadans aquesta mateixa setmana, que ja hem acordat amb el partit socialista, avui ho poguem acordar amb el PP, perquè això fa que tres partits que representen al 70% dels espanyols estiguem d'acord, per primera vegada, en negociar conjuntament la flexibilitat del dèficit."

El líder de Ciutadans ha assegurat que si s'aconsegueix pactar amb Brussel·les un dèficit que "ens baixi del 3%", la futura majoria parlamentària, "sigui quina sigui", podrà fer reformes sense necessitat de fer més retallades ni apujar els impostos, a banda de poder fer una política econòmica "més lliure", i sense tan control europeu.

Rivera ha dit que ha proposat a Rajoy un pacte contra la corrupció de tots els partits, i li ha plantejat dues condicions prèvies per arribar a qualsevol acord: que no hi hagi cap mena de referèndum a Catalunya, i que es "punxi" el què ha anomenat com a "bombolla política", és a dir, que es simplifiqui l'administració i es suprimeixin organismes públics duplicats.

Rivera i Rajoy s'han intercanviat documents amb propostes per treballar un acord, amb el compromís d'estudiar-los i que equips dels dos partits es trobin els pròxims dies per analitzar possibilitats d'acostament.

Rajoy no es mou

Per la seva banda, el president del PP, Mariano Rajoy, després de la reunió amb Rivera ha reiterat les posicions i les idees que ja ha deixat força clares les últimes setmanes. En aquest sentit, ha tornat a dir que la millor opció és un govern presidit per ell i amb el suport del PSOE i de Ciutadans. Com a arguments per aquesta reiteració, ha afirmat que seria un govern molt estable, perquè tindria el suport de 252 diputats.

Rajoy ha corroborat la coincidència amb la proposta de Ciutadans pel que fa a demanar a Brussel·les més marge pel dèficit. També s'ha mostrat convençut que no serà difícil aconseguir que la UE faciliti la flexibilització del dèficit d'Espanya, i ha afirmat que això no serà nou:

"El meu govern ja va aconseguir la flexibilització del dèficit, i per això hem sortit de la recessió. Amb els països que s'ho prenen seriosament la UE actua amb flexibilitat i intel·ligència."

Rajoy ha explicat que el document que ha lliurat a Rivera proposa 5 pactes d'estat, als que ha anomenat "grans actes nacionals", i ha dit que ha enviat el document també a Pedro Sánchez perquè no l'hagi de rebre a través de la premsa, com assegura que li va passar a ell amb el del PSOE.  A preguntes dels periodistes Rajoy ha afirmat que Rivera no li ha demanat que el PP canviï de candidat com a condició per obtenir el suport de Ciutadans.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut