La Policia Nacional deté el fotoperiodista d'El País Albert Garcia, 10 octubre 2019
La Policia Nacional detenint el fotoperiodista d'El País Albert Garcia, l'octubre del 2019 (ACN / Miquel Codolar)

Albert Garcia, el fotoperiodista acusat d'agredir dos policies: "Tot és un muntatge"

Concentració de suport de la professió a Garcia, que serà jutjat la setmana vinent: ho consideren un atemptat a la llibertat de premsa i volen que es retirin les "falses acusacions". El fiscal li demana 18 mesos de presó.

Actualitzat

El fotoperiodista Albert Garcia, que va ser detingut per la Policia Nacional l'octubre de fa dos anys mentre cobria els aldarulls per la sentència del procés per al diari El País, ha rebut aquest dijous el suport dels seus companys fotògrafs de premsa.

D'aquí a una setmana Garcia ha d'anar a judici acusat d'agredir dos agents amb la seva càmera, fets pels quals el fiscal li demana un any i mig de presó i una multa de 14.000 euros .

El col·lectiu de fotoperiodistes considera la detenció, enregistrada per diversos mitjans, un atemptat a la lliberat de premsa i denuncia la indefensió davant de la policia. Garcia ho qualifica de muntatge policial:

"Tot és un muntatge, no tenen cap prova, menteixen de la primera a l'última paraula. Ho demostrarem en el judici amb els testimonis i les proves que aportarem".


Davant la delegació del govern espanyol

A la protesta d'aquest dijous hi han assistit fotògrafs de premsa, periodistes i representants de grups pofessionals com el Sindicat de Periodistes de Catalunya (SPC), el Grup de Periodistes Ramon Barnils (GPRB), el Col·legi de Periodistes de Catalunya (CPC) i el Sindicat de la Imatge, entre altres.

La concentració s'ha fet davant la delegació del govern espanyol a Barcelona, on han presentat un document per demanar que el Ministeri de l'Interior reconegui que les acusacions són falses i que la Fiscalia les retiri.

Concentració davant de la delegació del govern espanyol a Barcelona (GPRB / Albert Avilés)

Consideren el cas exemple d'un greu atemptat contra la llibertat de premsa i un atac directe al treball d'uns professionals cada cop més amenaçats. Enric Borràs, president del GPRB, explica que el problema no és nou ni aïllat.

"Fa temps que ens passa que estem indefensos davant de la policia massa vegades. Les armilles i braçalets que haurien de resoldre el problema l'han agreujat perquè ens convertim en blancs més fàcils i ens distancien d'allò que volem cobrir. La policia hauria de protegir el dret a la informació, no vulnerar-lo. El cas de l'Albert és un exemple clar, flagrant, de vulneració."

Albert Garcia considera que la policia, aprofitant el seu privilegi del principi de veracitat, ha presentat al jutge un atestat fals per justificar la seva detenció.

"Per sort, -diu- va quedar enregistrada per altres companys que eren presents." Dijous que ve espera demostrar-ho en el judici "amb els testimonis i les proves que aportarem".

"L'afronto tranquil, amb poca confiança en la justícia pel que he viscut, però tranquil perquè no vaig fer res malament."  

Aquest fotoperiodista d'El País va ser detingut la nit del 18 d'octubre del 2019. Molts companys d'altres mitjans de comunicació que eren a la vora van fotografiar i enregistrar la detenció, i diversos mitjans de comunicació, entitats i grups professionals van denunciar els fets.

Albert Garcia, fotoperiodista d'El País, denuncia un muntatge policial (CCMA)

Les versions dels fets

Segons el fiscal, aquella nit, cap a 2/4 de 9, l'Albert Garcia va agafar un agent per l'armilla i el va tirar a terra, per impedir la detenció d'un noi a la plaça Urquinaona. Dues hores més tard, cap a 2/4 d'11, al carrer Junqueras, segons la Fiscalia, Garcia va colpejar un altre agent que estava reduint un manifestant, i li va provocar un esquinç.

Les gravacions són proves que Garcia presentarà per refutar la versió policial. L'Albert Garcia explica que amb altres companys es va acostar per fer fotos quan dos joves eren colpejats per la policia. Un agent el va empènyer per evitar que fes fotos i en demanar-li explicacions, diu, "el policia es va posar a cridar que jo li havia pegat". El fotògraf assegura, --i es pot veure a les imatges--, que anava degudament identificat amb el braçalet de periodista "i duia dues càmeres penjades", afegeix.

Agressions a periodistes

El GPRB, a través del mapa de la cesura, denuncia que entre el 2018 i el 2021 han detectat 165 incidents causats per cossos policials contra el dret d'informació i la llibertat d'expressió. Només en les protestes postsentència van comptabilitzar 70 agressions a periodistes, el 69% de les quals causades per cossos policials.

Altres xifres que recull el GPRB i Media.cat són que el 2019 es van registrar 261 incidents contra periodistes, el 2020 n'han documentat 155 i aquest 2021, ja en són 92.

Malgrat les armilles i braçalets que els identifiquen, els periodistes se senten vulnerables (CCMA)
ARXIVAT A:
Llibertat de premsaLlibertat d'expressió Policia NacionalJudicialMitjans de comunicació
Anar al contingut