Girona

Albert Ballesta serà el candidat a succeir Carles Puigdemont a l'alcaldia de Girona

Segons ha pogut saber Catalunya Ràdio, l'últim dels candidats de Demòcrates reticents a l'acord ha renunciat a l'acta de regidor perquè el número 19 de la candidatura de CiU entri a l'Ajuntament

Actualitzat

Acord entre Convergència i Demòcrates sobre la successió de Carles Puigdemont a l'alcaldia de Girona. Segons ha pogut saber Catalunya Ràdio, el candidat a nou alcalde de Girona serà Albert Ballesta, número 19 de la candidatura. Fonts properes a les negociacions han confirmat que, aquest dimarts a la tarda, ha renunciat a l'acta de regidor l'últim dels membres de Demòcrates que ho havia de fer i Ballesta ja ha demanat la documentació per poder entrar al consistori.

Vuit dies després que el nou president de la Generalitat renunciés a l'alcaldia de Girona, l'acord al voltant de Ballesta tanca unes negociacions difícils i complexes, enrocades durant molts dies. Com a molt tard, aquest divendres s'ha de celebrar el ple extraordinari i cal convocar-lo amb 24 hores d'antelació. En cas que Ballesta no obtingui la majoria absoluta -el grup de CiU no la va obtenir en les eleccions del maig-, la llei preveu que quedi escollit automàticament el candidat de la llista més votada. Després de la renúncia de Puigdemont, l'alcaldia recauria en la número dos de la candidatura de CiU, Isabel Muradàs.

Vuit renúncies

Ballesta era l'opció que han defensat Puigdemont i CDC, però no és regidor: anava de número 19 a la candidatura de CiU a les municipals. Per poder ser alcalde, necessita que els vuit integrants de la llista que el precedeixen i que no tenen acta de regidor renunciïn a incorporar-se al consistori. Fins aquest dimarts al vespre, encara hi havia un membre de Demòcrates que no havia acceptat signar la renúncia, però finalment aquest escull també s'ha superat.

Un d'aquests és Vicenç Estanyol, de Demòcrates, número 11 de la llista i la persona que, seguint l'ordre, hauria d'entrar a l'Ajuntament en substitució de Puigdemont. Estanyol ha estat reticent a renunciar a l'acta de regidor, la qual cosa hauria aplanat l'alcaldia per a l'actual alcaldessa en funcions, Muradàs, també de Demòcrates.

L'escissió d'Unió Democràtica lamenta la manera com s'estan duent a terme les negociacions i que, més enllà del nom del futur alcalde, no s'ha aclarit com quedarà redissenyat el cartipàs. De fet, Puigdemont, a banda de l'alcaldia, també s'ocupava de les àrees de Turisme i de Cultura i no se sap qui haurà de gestionar-les a partir d'ara.

Picabaralla entre la CUP i CDC al ple de la Diputació

Aquesta negociació pel relleu de Puigdemont ha esquitxat el ple de la Diputació de Girona que s'ha celebrat aquest dimarts. El diputat de la CUP Lluc Salellas ha criticat Convergència "per escollir a dit" el nou alcalde i ha assegurat que dins de l'equip de govern "s'estan fotent d'hòsties". La seva declaració ha provocat les rèpliques del president de la corporació i president de CDC a Girona, Pere Vila, que li ha retret que faci aquestes acusacions. També ha sortit al pas la diputada i regidora a Girona, Maria Àngels Planas, que ha negat qualsevol conflicte intern i ha dit que tots fan "pinya".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut