L'Observatori Astronòmic d'Albanyà amb el cel estrellat al fons
L'Observatori Astronòmic d'Albanyà amb el cel estrellat al fons
Allbanyà

Albanyà, primer certificat "cel fosc", un lloc ideal per veure les estrelles

Albanyà inaugura l'Observatori Astronòmic, el més important de les comarques de Girona

RedaccióActualitzat

El municipi d'Albanyà, a l'Alt Empordà, ha obtingut el primer reconeixement internacional de "cel fosc" de Catalunya i d'Espanya. És una certificació que mesura la contaminació lumínica i distingeix els millors llocs per a l'observació astronòmica.

Albanyà és un dels municipis més petits de l'Alt Empordà, amb una baixíssima densitat de població i una immensa massa forestal. Són els factors que el fan pràcticament lliure de contaminació lumínica i, per tant, el lloc ideal per a l'observació astronòmica. És per això que el municipi ha obtingut el reconeixement de "cel fosc" que atorga una associació internacional amb seu als Estats Units.

El cel nocturn de Barcelona és sis vegades més lluminós amb núvols

Segons l'alcalde d'Albanyà, Joan Fàbregas, l'Ajuntament fa anys que treballa per enfosquir la nit al màxim.

La distinció coincideix amb la inauguració de l'Observatori Astronòmic d'Albanyà, el més important de les comarques de Girona. Des del nou observatori es podran veure galàxies que estan a més de 50 milions d'anys llum de la terra i es podrà fer recerca de planetes que estan fora del sistema solar.

L'observatori estarà obert a la investigació i a la divulgació entre el gran públic i s'espera que atregui apassionats de l'astronomia d'arreu del món.

En aquest vídeo de Youtube es pot veure com van construir la cúpula de l'observatori.

Anar al contingut