Alba Gómez Gabriel, guanyadora del Premi BBVA Sant Joan amb "Jo soc l'última Plaça"
Alba Gómez Gabriel, guanyadora del Premi BBVA Sant Joan amb "Jo soc l'última Plaça"

Alba Gómez Gabriel guanya el Premi BBVA Sant Joan amb l'obra de debut "Jo soc l'última Plaça"

La novel·la, que està ubicada al barri de Gràcia de Barcelona, serà editada per Edicions 62 i es presentarà al setembre, en el marc de La Setmana del Llibre en Català

RedaccióActualitzat

L'escriptora catalana Alba Gómez Gabriel és la guanyadora del 44è Premi BBVA Sant Joan de literatura catalana amb la novel·la "Jo soc l'última Plaça".

La periodista i llicenciada en Teoria de la Literatura i Literatura Comparada ha aconseguit el premi, un dels més ben dotats de les lletres catalanes amb 35.000 euros, amb la seva primera obra.

La novel·la és la història de la plaça del Sol, al barri barceloní de Gràcia, un escenari de supervivència i de crisi, de desig, de solitud, de por, d'amor i d'exclusió. L'habiten persones que viuen dins la roda del sistema, els veïns i veïnes de la Finca Groga, i persones que, obligades pels especuladors o per voluntat pròpia, en viuen al marge.

La Bel, la protagonista, coneix tots els detalls de la plaça i l'observa amb prismàtics des de l'hotel en obres que habita tots els veïns de la Finca Groga, on havia viscut fins que la van fer fora. En el seu debut literari, Alba Gómez Gabriel ha escrit una "novel·la urbana des dels marges que oscil·la admirablement entre la calidesa i la sordidesa", afirmen en un comunicat des de l'organització del premi. "Una història que exposa amb vivor i profunditat les vísceres d'una ciutat gentrificada que expulsa els veïns i esborra les persones", afegeixen.

El llibre, publicat per Edicions 62, es presentarà a La Setmana del Llibre en Català del mes de setembre.

El 44è Premi BBVA Sant Joan s'ha lliurat aquest dilluns 17 de juny, a la tarda, en un acte presidit pel president del Parlament, Josep Rull i Andreu. L'acte ha tingut lloc al Saló Modernista de la Fundació 1859 Caixa Sabadell. Durant l'esdeveniment, la periodista Glòria Serra ha conversat amb la guanyadora sobre la seva obra, al fil d'una lectura de fragments del text acompanyats de cançons interpretades pel músic Eduard Iniesta.

El Jurat està constituït per cinc membres vinculats a l'àmbit de les lletres catalanes, sense cap supeditació editorial, i que actua valorant la qualitat literària i la varietat de registres. El jurat ha estat format per Carme Riera, Najat El Hachmi, Valèria Gaillard, Francesc Serés i Marta Marín-Dòmine, i com a secretari, sense vot, Joan Carles Sunyer, director de la Fundació 1859 Caixa Sabadell.

ARXIVAT A:
Literatura
Anar al contingut