El virus del Marbúrg (Thomas Geisbert/Universitat de Texas Medical Branc/Europa Press)

Alarma per un brot del virus de Marburg, que ja ha causat 9 morts a Guinea Equatorial

L'OMS s'ha reunit d'urgència per analitzar la situació al país de l'Àfrica Central

RedaccióActualitzat

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) s'ha reunit d'urgència aquest dimarts per analitzar l'actual brot de virus de Marburg a Guinea Equatorial, on ja hi ha hagut almenys 9 morts, 16 casos sospitosos i ha obligat a posar més de 4.000 persones en quarantena.

A la trobada de l'OMS també s'hi ha analitzat la situació actual de la investigació de vacunes contra aquest virus, molt infecciós i mortal, semblant al de l'Ebola. Ja hi hauria una trentena de candidates, però totes en període de testos clínics i cap ha estat encara provada.

Guinea Equatorial, a l'Àfrica Central, havia confirmat, aquest dilluns, el seu primer brot de la malaltia del virus de Marburg a la província de Kié-Ntem, a l'oest de la part continental del país, i fronterera amb el Camerun i Gabon.

Precisament, el Camerun ha confirmat dos casos sospitosos del virus a Olamze, un municipi a la frontera del Camerun amb Guinea Equatorial. Les autoritats han explicat que es tracta de dos adolescents, un noi i una noia, que no havien viatjat a l'àrea afectada de Guinea Equatorial. Al Camerun, de fet, s'ha restringit el moviment al llarg de la frontera per evitar possibles contagis.

El ministre de Sanitat del govern guineà, Mitoha Ondo'o Ayekaba, ha comparegut per televisió per explicar els perills d'aquesta malaltia:

"La malaltia causada pel virus de Marburg és greu i mortal. Aquest virus causa en els humans una febre hemorràgica greu i la taxa de mortalitat de la malaltia pot arribar fins al 88%".

El ministre ha recordat, doncs, la gravetat que pot representar l'expansió d'aquest virus, tenint en compte que la taxa de mortalitat de la Covid-19 no arribava al 2%

L'epidemiòleg de l'Hospital Clínic de Barcelona, Antoni Trilla, ha confirmat la preocupació pel brot:


Virus procedent d'Alemanya, via Uganda

El virus de Marburg el propaguen els ratpenats, que contagien els humans. La transmissió entre persones és per contacte directe o a través de la sang o de secrecions. Els seus símptomes són febre, fatiga, vòmits i diarrea amb sang, segons l'OMS.

En el passat s'han detectat brots i casos esporàdics d'aquesta malaltia en altres països africans com Ghana, Guinea, Angola, la República Democràtica del Congo, Kènia, Sud-àfrica i Uganda.

La malaltia pel virus de Marburg és tan mortífera com la de l'Ebola, i s'estima que a l'Àfrica ha causat la mort de més de 3.500 persones.

De moment, no hi ha vacuna ni tractaments antivirals específics per a aquesta malaltia, que va ser detectada l'any 1967 a la ciutat alemanya de Marburg -origen del seu nom- per tècnics de laboratori que van infectar-se quan investigaven a micos procedents d'Uganda.

 

ARXIVAT A:
SalutÀfricaOMS
Anar al contingut