Un investigador comprova mostres del bacteri "E. coli" trobat en els cogombres. (Foto: EFE)
Un investigador comprova mostres del bacteri "E. coli" trobat en els cogombres. (Foto: EFE)
Berlín

Alarma europea pel brot de diarrees sagnants causat pels cogombre contaminats amb "E. coli"

El bacteri "E. coli", que s'associa als cogombres contaminats provinents d'Espanya, ja ha causat la mort a deu alemanys, dos dels quals estaven de viatge al Regne Unit. A més se n'han detectat més casos a molts altres països europeus. El brot de diarrea sagnant amenaça de convertir-se en un problema sanitari de grans proporcions. A Alemanya, les autoritats han alertat que els serveis sanitaris estan desbordats i un organisme sanitari de la Unió Europea ha advertit de la gravetat de la situació. Les autoritats sanitàries d'Alemanya han demanat a la població que no consumeixi cogombres, tomàquets ni enciam, i són molts els establiments que ja els han retirat dels seus comerços.

Actualitzat
Els cogombres contaminats provinents d'Espanya ja han causat deu morts a Europa. Totes les víctimes són alemanyes, país on hi ha el principal focus del brot de diarrees sagnats provocades pel bacteri "E. coli" enterohemorràgic.

Les últimes informacions parlen de possibles afectats a França, Suècia, Dinamarca, els Països Baixos, el Regne Unit i la República Txeca. La majoria, per haver viatjat a Alemanya.

Davant d'aquest context, el Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties, que depèn de la Unió Europea, ha alertat de la gravetat del brot. Advertència que s'afegeix a la que ja han fet les autoritats sanitàries d'Alemanya, que amb més de 1.000 afectats veuen el risc que el sistema sanitari quedi desbordat.

Per evitar-ne nous brots, les autoritats sanitàries d'Alemanya han demanat a la població que no consumeixi cogombres, tomàquets ni enciam. També demanen que s'extremi la higiene a la cuina i temen que el brot no hagi arribat al seu punt més crític.

Investigant-ne l'origen i la contaminació

La Junta d'Andalusia ha remès a un laboratori mostres de lots de cogombres procedents de les distribuïdores d'Almeria i Màlaga sospitosos d'estar contaminats.

El govern de l'Estat qüestiona que el bacteri s'hagi introduït als cogombres a Espanya. La Comissió Europea ha reconegut que la contaminació de les hortalisses pot haver passat fora d'Espanya, durant el trasllat i la distribució.
Anar al contingut