Alarma al Mur de les Lamentacions per la caiguda d'una pedra de 100 kg

Els arqueòlegs israelians estan preocupats per la seva estabilitat

RedaccióActualitzat

Una pedra de 100 quilos s'ha desprès del Kotel, l'anomenat Mur de les Lamentacions de Jerusalem, aquest dilluns. És el lloc més sagrat on resen els jueus. No hi ha hagut ferits.

Una càmera de seguretat ha captat el moment. Les imatges mostren com la pedra es precipita mur avall des d'una alçada d'uns set metres. La roca ha caigut a prop d'una creient jueva de 79 anys, Daniella Goldberg, encerclada en vermell a la imatge, que havia anat a primera hora del matí a resar-hi:

"He vist una pedra gegant. No he sentit res fins que no ha aterrat als meus peus. Ha fet un forat gran al terra, com podeu veure. No he entès d'on ha caigut. He mirat cap amunt i tot estava intacte."

 

L'erosió fa perillar l'estabilitat del mur

El mur pateix una erosió causada per la humitat i la vegetació que ha posat en guàrdia els arqueòlegs israelians, preocupats per la seva estabilitat. El representant de l'Autoritat de les Antiguitats d'Israel, Yisrael Hasson, ho ha explicat:

"Estem parlant d'una estructura de 4.000 anys que està passant per un procés d'erosió natural, a la vegada que patint danys de la natura. L'erosió és el resultat de la vegetació, de la humitat. No sabem exactament perquè ha passat això. La rutina de manteniment és necessària, i ha de ser finançada per l'estat d'Israel."

Un arqueòleg que ha visitat l'àrea afectada, Zaji Dvira, ha recomanat que el públic es mantingui allunyat, ja que s'han detectat diverses esquerdes en altres pedres que podrien caure a sobre d'algú en "qualsevol moment".

La secció del mur on han passat els fets ha estat tancada temporalment per seguretat.

 

Pedres de l'any 19 abans de Crist

El mur de les Lamentacions, datat de l'època del Segon Temple, l'any 19 abans de Crist, encerclava el santuari jueu destruït per l'imperi romà.

Després, els califes musulmans hi van construir la mesquita d'Al-Aqsa, però van preservar el mur com a contenció. És l'únic que queda d'aquell temple d'Herodes, que els romans van destruir l'any 70.

Aquest diumenge, desenes de milers de creients jueus van visitar-lo per commemorar la destrucció dels dos temples de Jerusalem, aquest i el de Salomó, tal com marca la tradició hebrea.

 

ARXIVAT A:
Pròxim Orient
Anar al contingut