Alanis Morissette a l'estudi de gravació (Instagram Alanis Morissette)

Alanis Morissette fa públic en un documental que va ser violada als 15 anys

La cantant, de 47 anys, n'havia fet un tema el 2002, "Hands clear", que va passar desapercebut, ara, en parla al documental "Jagged" de HBO i estrenat al Festival Internacional de Toronto

Actualitzat
TEMA:
Agressió sexual

La cantant canadenca de 47 anys Alanis Morissette confessa que va ser violada als 15 anys. Ho fa en el documental "Jagged", produït per HBO, que s'estrenarà aquesta tardor a la plataforma HBO Max i que s'ha presentat aquest diilluns al Festival Internacional de Cinema de Toronto.

A "Jagged", --que agafa el nom de l'album "Jagged Little Pill" (1995) que va consagrar la cantant--, dirigit per Alison Klayman, Morissette explica en primera persona que va ser víctima d'una violació múltiple, una experiència traumàtica que va trigar a assimilar. "He necessitat ajuda perquè no en parlo mai", ha dit:

"Vaig haver de fer anys de teràpia per admetre que no m'estava victimitzant. Jo sempre em deia que va ser consentit, però després recordava: 'Ei! que tenies 15 anys, no dones el teu consentiment amb 15 anys'. Ara dic, eren tots uns pedòfils. És una violació de menors."

Morissette, que tenia 15 anys i era a l'inici de la seva carrera quan tot va passar, no revela la identitat dels seus agressors, però diu que va intentar avisar: "Vaig dir-ho a algunes persones, però no em van fer cas".

Alanis Morissette, en un concert el 2008 (Wikimedia Commons/livepict.com)

La cantant s'indigna quan la gent diu per què ha esperat 30 anys, i afegeix:

"Jo dic, a la merda... No esperen 30 anys.  Ningú escoltava, o es posava en perill la seva subsistència o la seva família. Per què esperen les dones? Les dones no esperen. La nostra cultura no escolta."

Morissette, que ja havia denunciat els abusos i les conductes sexuals inapropiades en el món de la música, de manera impersonal, a "Jagged" parla amb franquesa. 

Arran del moviment #Metoo havia declarat al Sunday Times: "Gairebé totes les dones de la indústria musical han estat agredides, assetjades i violades. És omnipresent: fins i tot, més en la música que en el cinema".

 


Ningú va entendre "Hands clear"?

Però la cantant ja havia intentat denunciar el cas i expressar el seu malestar en una cançó que va passar per alt a la majoria del públic. "Hands clear" ("Mans netes"), del seu quart àlbum, "Under Rug Swept", ("Sota la catifa"), del 2002, tracta d'una conversa entre una noia menor d'edat i un home gran, però l'abús sexual que explica des d'una posició de poder, la van obviar, els productors: "Una bonica cançó melòdica", va qualificar la premsa del moment, i els fans la van trobar romàntica.​

Una de les seves fans ara demana perdó a la cantant en una publicació a la xarxa, "Perdó per normalitzar la teva violació". Amb el subtítol "De què pensaves que anava Hans clear?", destaca les frases de la lletra en les quals Morissette cridava: "Ooh, això podria estar malament (brut) / però no sembla que t'importi i / Ooh, no ho diguis a tothom / i passa per alt aquest suposat crim."

El 2019, Morissete explicava a la revista Self que s'havia sentit "vilipendiada, avergonyida, victimitzada i atacada" per la gent que no va entendre que "aquesta és la història d'una violació, bàsicament"

I Morissette no ho va explicar al món perquè "en el millor dels casos, es va escombrar sota la catifa", va dir a The Sunday Times l'any passat, parlant d'aquest èxit del 2002. Ara també diu que ho va fer per protegir la seva família, per "evitar informació específica com a adolescent, volia protegir els meus pares, els meus germans i les futures parelles." 

ARXIVAT A:
Agressió sexual Música Violència masclista
Anar al contingut